Како смо на гастарбајтерима изгубили скоро пола милијарде евра

CC0 / Pixabay / Новчанице од 500 евра – илустрација
Новчанице од 500 евра – илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прилив новца у Србију по основу дознака из иностранства од јануара до септембра ове године мањи је за скоро пола милијарде евра у односу на исти период 2019.

Према последњим расположивим платнобилансним подацима Народне банке Србије, укупан прилив по основу дознака у периоду од јануара до септембра 2020. године износио је 2,2 милијарде евра, што је за 422,3 милиона мање у односу на исти период лани.

"Мањи прилив дознака последица је пандемије корона вируса и њеног неповољног утицаја на економска кретања у земљама у којима доминантно ради наша дијаспора. Приливи дознака нижи су не само у Србији, већ и на глобалном нивоу", објашњавају за "Блиц" у Народној банци Србије.

Из централне банке истичу да је утицај пандемије на кретања дознака двојак. Пре свега, пад бруто домаћег производа у земљама из којих се шаљу дознаке утиче на смањење расположивих средстава које људи могу да издвоје и да пошаљу у матичне земље.

"Додатно, и саме мере ограничавања кретања у циљу сузбијања ширења вируса, отежавају пренос дела дознака који се не обавља путем званичних канала, односно новца који дијаспора доноси у готовини", истичу из НБС.

Највише дознака из Немачке

Подсетимо, још у првом таласу корона вируса, у марту и априлу, у Србију се првенствено из земаља Западне Европе вратило око 400.000 гастарбајтера. Многи од њих још увек су у домовини, пошто пандемија не јењава, а европске државе су у више наврата примењивале различита ограничења и "локдаун", ради спречавања даљег ширења вируса.

Ипак, највише дознака у првој половини 2020. године стигло је из Немачке, европске земље у којој живи и ради највише Срба – 377 милиона евра. Из Швајцарске је уплаћено 169 милиона евра, из Аустрије 109 милиона евра, а из САД, где живи чак 650.000 Срба, до августа је стигло 95 милиона евра.

Што се тиче одлива новца, од јануара до августа из Србије је послато 161,6 милиона евра, што је у односу на исти период прошле године раст од 11,7 милиона евра или 7,8 одсто. 

Новчанице у еврима - Sputnik Србија
И гастарбајтери морају да плате порез у Србији, али не сви

Из НБС истичу да је централна банка током последњих неколико година спровела унапређења платног система која су олакшала прекограничне трансфере, а самим тим допринела да се из године у годину повећава учешће дознака које у Србију улазе формалним каналима, преко рачуна банака и оператера брзог трансфера новца.

"Ово је посебно важно у тренуцима када је кретање људи у већем делу света отежано, с обзиром на то да омогућава да се прилив дознака у Србију настави независно од физичког кретања становништва", закључују у НБС.

Најбројнија дијаспора у САД

Према последњим подацима, на планети Земљи живи око 11 милиона Срба, а после Балкана највише их је у САД, чак 650.000.

Када је реч о Европи, највише Срба има у Немачкој - 450.000, па у Аустрији (300.000) и Швајцарској (скоро 200.000). Занимљиво је да у Великој Британији, која је позната по строгим процедурама чак и у вези туристичких виза, живи 80.000 Срба. Значајан број наших грађана живи и у Азији и Океанији - 120.000, од којих је убедљива већина настањена у Аустралији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала