Састали се шефица дипломатије БиХ и Лавров: Без коментара о поступку Комшића и Џаферовић

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСастанак Сергеја Лаврова и Бисере Турковић у Сарајеву
Састанак Сергеја Лаврова и Бисере Турковић у Сарајеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић састала се руским колегом Сергејом Лавровом. Они су се сложили да је потребно ојачати економску сарадњу две земље, али нису коментарисали одбијање чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да се сретну са Лавровом.

Лавров је говорио о спремности за сарадњу и јачање економских односа две земље те неопходности међусобног дијалога у регији.

„Потврдили смо чврст став и подршку целовитости и територијалном интегритету Босне и Херцеговине“, изјавио је Лавров.

Лавров је казао како не види никаког смисла у ревизији Дејтонског споразума, посебно кад такве иницијативе долазе изван Босне и Херцеговине, те навео како је Русија гарант овог споразума и става да су народи у БиХ способни да одлучују сами о својој судбини.

Руски министар спољних послова је поновио како је руски став да је Канцеларија високог представника (ОХР) непотребна, те да је БиХ с њим својеврстан протекторат.

„Договорили смо се да ћемо побољшати нашу трговинску размену која је успорена због вируса корона. Мислимо да је неопходно и потребно да снажније радимо у оквиру комисија за трговину и економску сарадњу. Врло нам је драго да у БиХ функционишу наши пројекти, попут компанија Гаспром, Сбербанк“, казао је он.

Скандал у Сарајеву: Само Додик са Лавровом — Комшић и Џаферовић изнели изговоре што су одбили сусрет

Лавров је казао да је сретан јер у БиХ млади имају жељу да уче руски језик, а министарку Турковић позвао је у посету Русији.

Министри Турковић и Лавров су након састанка потписали и План консултација између БиХ и Русије за период 2020/2021. година, пренели су сарајевски медији.

„Желим да искажем своје задовољство конструктивним и отвореним разговором делегација БиХ и Руске Федерације на којем смо констатовали да су односи две државе добри и да је важно да радимо на унапређењу сарадње, посебно у области економије. Надам се да ће након данашњег потписивања Плана консултација две државе, доћи до побољшања сарадње у наредном периоду“, казала је Турковић.

Додала је како БиХ поздравља опредељеност Руске Федерације поштовању принципа суверентитета и територијалног интегритета БиХ утврђеног Општим оквирним споразумом за мир у БиХ из 1995. године.

„Очекујемо снажну подршку Русије напретку БиХ, који је базиран на стратешким документима и принципима које су сви народи БиХ заједно усвојили у БиХ, односно њихови представници, а то су интеграције у ЕУ и НАТО. Потребно је да уважавамо једни друге и поштујемо Дејтонски мировни споразум“, додала је.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала