Свемирска капсула донела узорке због којих су научници вриштали од узбуђења /фото/

Пратите нас
Узорци црне пешчане прашине које је на астероиду 162173 Риугу, од Земље удаљеном око 300 милиона километара прикупила јапанска свемирска сонда Хајабуса 2, премашили су очекивања јапанских научника, који су, како је рекао један од њих, остали без речи након што су у понедељак отворили капсулу.

Прикупљени узорци тла са астероида врхунац су шестогодишње свемирске одисеје сонде Хајабусе 2, а у Јапан су стигли прошле недеље, али истраживачи до почетка ове недеље нису са сигурношћу могли да потврде има ли ичега у капсули.

„Циљ нам је био да прикупимо 100 мг или више узорака тла са астероида и у томе смо дефинитивно успели“, рекао је Хиротака Савада из Јапанске агенције за истраживање свемира, додајући да је када је први пут угледао узорке прашине једноставно занемео од узбуђења.

Мислим да сам најпре занемео, а потом сам почео вриштати, заправо се више ни не сећам“, рекао је на конференцији за новинаре.

„Било је стварно другачије од очекиваног, заправо количина је била прилично велика“, додао је.

Јапанска агенција за истраживање свемира је објавила и фотографију мање количине црне прашине у металној кутији, што је доказ и први увид у резултате шестогодишње свемирске мисије без преседана.

Драгоцена прашина пронађена је у спољном омотачу капсуле, рекли су званичници агенције, а веће би узорке требало да угледају чим отворе унутрашњи део, што је деликатан посао.

Научници верују да би узорци могли да садрже органску материју која је допринела развоју живота на Земљи. Надају да ће им ови примерци тла са астероида омогућити бољи увид у хемијски састав свемирских тела какав је био пре отприлике 4,5 милијарди година, док је Сунчев систем још био у настанку.

Апсолутно смо одушевљени. Толико је тога што бисмо из ових узорака могли да сазнамо и научимо“, рекао је Сеи-ичиро Ватанабе, професор са Универзитета Нагоја и вођа истраживачког тима.

Половину узорака са Хајабусе 2 подијелиће јапански научници, истраживачи америчке свемирске агенције НАСА-е и осталих међународних организација, а остатак ће се сачувати за будућа истраживања, с обзиром на брз напредак аналитичке технологије.

Научници с поносом истичу како за сонду посао још није завршен јер ће је поново послати на нову, дужу мисију чији су циљ два нова астероида. Узорке тла са астероида сонда је испустила на Земљу, а да се није физички спустила на њу. 

Површина Месеца - Sputnik Србија
Стиже камење са Месеца: Кинеска капсула кренула ка Земљи

Свемирска сонда Хајабуса 2 прва је у историји која је са удаљеног астероида на Земљу донела узорке његова тла.

Лансирана је у децембру 2014. године. У јуну 2018. стигла је до свог циља, астероида Риугуа, а у септембру исте године започела је с његовим истраживањем.

Током свог боравка близу овог астероида сонда је према њему лансирала пројектиле и детонирала бомбе како би се подигла прашина и прикупили узорци.

Захваљујући оваквом начину „рударења“ на астероиду прикупљени су подземни узорци прашине и камења. На тај начин први пут у историји је прикупљен материјал овог типа, преноси Јутарњи лист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала