Шок понуде у Србији: Прште најаве за дочек 2021. — рекламирају се свирке и журке као да нема короне

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаНовогодишња расвета у парку Акведук у Москви
Новогодишња расвета у парку Акведук у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је извесно да Нова 2021. неће бити дочекана традиционално у ресторанима, клубовима и на трговима, српску јавност збуњују и шокирају понуде организованих дочека које се рекламирају на интернету. Организатори и агенције које се баве оглашавањем надају се да ће дочек ипак бити дозвољен, а хотели указују на проблем који имају са организаторима.

Још од октобра, на сајтовима на којима се оглашавају актуелне информације о програмима клубова, сплавова и кафана, и преко којих се врше резервације, појавиле су се бројне понуде организованог дочека Нове године уз прегршт познатих имена српске музичке сцене и богату понуду хране и пића.

Оно што додатно збуњује јавност, то су понуде које су пресликане од претходних година, па се не зна да ли се уопште односе на дочек 2021. године, како пише на сајтовима.

Неке понуде за дочек 2021. - као да нема короне

Актуелна епидемиолошка ситуација у Србији налаже продужетак постојећих мера донесених ради сузбијања ширења корона вируса, а укључује између осталог забрану рада угоститељским објектима од 17 часова до 5 ујутру. Иако многе европске земље попуштају мере за време празника, тешко је и помислити да би организовани дочек у Србији могао да буде дозвољен.

Према најавама портала „дочек.рс“, у београдском хотелу „Хајат“ гостоваће певач Саша Матић, а цене се крећу од 150 евра по особи. На сајту самог хотела овакве понуде нема.

© Фото : Скриншот/ београдноћуПонуда за дочек Нове 2021. у хотелу Хајат
Шок понуде у Србији: Прште најаве за дочек 2021. — рекламирају се свирке и журке као да нема короне  - Sputnik Србија
Понуда за дочек Нове 2021. у хотелу Хајат

Маркетинг менаџер „Хајата“ Тамара Радишић, каже за Спутњик да годинама уназад имају проблем са организаторима, јер дочек не организује хотел, већ спољна фирма, у овом случају „Тим 123 доо“.

Проблем са оптимизмом организатора

„Ми не вршимо организацију дочека већ само дајемо у закуп нашу кристалну дворану. Јутрос смо имали састанак са генералним директором и са организатором, и они су рекли да ће све то повући са сајтова, 'Београд ноћу' и слично. Ми смо наравно у шоку, али једноставно не можете ни све ствари да контролишете“, указује Радишићева.

На питање, због чега се понуде организованог дочека и даље рекламирају на интернету, Немања Матејић испред фирме „Тим 123 доо“ каже за Спутњик да се и даље чека шта ће да буде до 31.децембра:

„Чекамо да видимо шта ће се десити, да ли ће Кризни штаб одобрити дочек или не. Ми смо људима узимали само авансе, нисмо продавали никакве карте, а аванси ће бити враћени ако не буде дочека. Такве смо уговоре правили са хотелима и то је то“.

Матејић додаје да ако у наредних 5, 6 дана не буде донета одлука којом се ове манифестације дозвољавају, дочек неће бити организован, а аванси се враћају грађанима.

© Фото : Скриншот/www.nova-godina.rsСплав Ривер не организује дочек, упркос понудама које се могу наћи на интернету.
Шок понуде у Србији: Прште најаве за дочек 2021. — рекламирају се свирке и журке као да нема короне  - Sputnik Србија
Сплав Ривер не организује дочек, упркос понудама које се могу наћи на интернету.

Сајтови не уклањају понуде

Са портала „Београд ноћу“ тврде да се на њиховој страници могу наћи понуде и од претходних година, јер је сајт тако направљен да понуде не уклања:

„Ми нисмо ништа скидали са сајта ни што се тиче клубова, па су нас људи питали да ли је могуће да клуб ради до 4 ујутру, али то ништа није актуелно већ је тако остало. Ми бисмо имали баш доста посла да то све скинемо са сајта. Нешто иде и преко Гугла, не знам баш тачно како, а нисам ни сигурна да може да се скине“.

Наша саговорница додаје да се свакоме ко позове објасни да се око дочека још ништа не зна, затим, да ни број гостију које један локал може да прими није валидан, зато што би у случају дозвољеног дочека морали да раде са капацитетом од 50 посто.

На сплаву Ривер, према сајту „нова-година.рс“ гостоваће Дамир Чичић, Теа Стошевска и ДЈ Џокер, а цене се крећу од 32 евра по особи.

Дочека неће бити

Менаџер овог и сплава Готик, тврди да су ови сплавови од марта радили само један кратак период у јуну месецу, као и да не планирају да организују дочек нити да раде док се епидемиолошка ситуација не смири.

„Видим да рекламирају Мају Беровић у Готику, а то је било прошле године, тако да је то вероватно нека грешка“, сматра наш саговорник.

© Фото : Скриншот/београдноћуНегде ипак пише да понуде за дочек нема
Шок понуде у Србији: Прште најаве за дочек 2021. — рекламирају се свирке и журке као да нема короне  - Sputnik Србија
Негде ипак пише да понуде за дочек нема

Сплав ресторан „Византија“ такође има своју понуду на овим сајтовима, али нам из овог ресторана кажу да дочека неће бити:

„Ми смо ставили понуду да људе обавестимо, па ако се стекну услови... Јер ви Нову годину не можете да организујете од данас до сутра, и ми смо то ставили још раније не знајући како ће се кретати мере и шта ће бити. Али од тога дефинитивно нема ништа, само нисмо још склонили“.

Не нуде се прославе само у престоничким ресторанима и хотелима, већ понуде имају, на пример, и златиборски угоститељи.

Златибор очекује пуне капацитете

Директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић то нам је потврдио рекавши да постоји неколико локала на овој планини који се рекламирају и најављују организован дочек. Он верује да је и овде циљ да се гости обавесте о потенцијалној понуди, за случај да се неким чудом до краја месеца епидемиолошка ситуација промени.

„Разговарао сам са пријатељем који исто најављује дочек и у принципу се он договорио са извођачима ако буде забране окупљања и свега, да ће се једноставно отказати, а ако не буде, да ће онда бити такав програм. У принципу, сада и певачи и извођачи имају пуно мање посла, па могу такве договоре да склопе - „ако буде биће“. Тако да је остало све на томе, пуно је све неизвесно и не знам како ће се то одиграти и реализовати“, каже Живановић за Спутњик.

Према његовим речима, потражња за смештајем на Златибору за период новогодишњих и божићних празника једнака је потражњи из претходних година.

Једини проблем представљало би евентуално увођење ригорознијих мера у смислу полицијског часа, али, како каже, велика већина гостију верује да до тога неће доћи, тако да се бележи велики број резервација последњих дана.

Упитан, како би могле да се испоштују епидемиолошке мере с обзиром на толико велику потражњу и број људи који ће боравити на овој планини, наш саговорник подсећа да је и летња сезона на Златибору била „пуна“, као и да су се поштовале све епидемиолошке мере:

„Хотели су смањили своје капацитете, као и ресторани који се држе оних препорука дистанце, смањења броја столова. Људи долазе на планину, уживају у шетњама, свежем ваздуху,  природи, туристичким локалитетима који су бројни овде, и онда се тако смањи притисак на сам туристички центар и на Краљев трг. Ми смо имали већ сезону која је била доста боља и у границама прошлогодишње. Било је 30.000 туриста на Златибору, поштовале су се све мере, људи су ишли у природу, и тако верујемо да ће бити и ове зиме“, закључује Живановић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала