Злакуско лончарство уписано на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа Унеска

© Фото : Етнографски музејЗлакуско лончарство
Злакуско лончарство - Sputnik Србија
Пратите нас
Злакуско лончарство уписано је данас на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и тако постало четврти елемент на овој Унесковој листи из Републике Србије.

Одлуку о упису Злакуског лончарства донео је Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 15. заседању које je одржано онлајн 15. и 16. децембра 2020. године.

Реч је изради керамичких посуда на ручном колу техником зидања, намењених термичкој обради хране у селу Злакуса, у околини Ужица.

Упис Злакуског лончарства на Репрезентативну листу Унеска значајан је за међународну промоцију културног наслеђа Србије, али је истовремено и подстицај очувању традиционалних заната, наведено је у саопштењу Министарства културе и информисања.

Очување нематеријалног културног наслеђа

Министарство културе и информисања и Национални комитет за нематеријално културно наслеђе, у сарадњи са Националном комисијом за сарадњу са Унеском, донели су одлуку о покретању процедуре за упис Злакуског лончарства на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства у циклусу 2019—2020.

© Фото : Етнографски музејСрпски традиционални занат на Репрезентативној листи нематеријалног култруног наслеђа Унеска
Злакуско лончарство уписано на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа Унеска - Sputnik Србија
Српски традиционални занат на Репрезентативној листи нематеријалног култруног наслеђа Унеска

Центар за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја, у сарадњи са Музејом на отвореном „Старо село“ Сирогојно и Удружењем лончара „Злакуса“, на основу донете одлуке, припремио је номинацију.

„Ова номинација у потпуности одражава принципе очувања нематеријалног културног наслеђа дефинисане Конвенцијом из 2003. године, јер је реч о елементу који, поред тога што представља важан израз идентитета његових носилаца, одражава и активан однос заједнице и средине која га окружује, будући да је сама техника израде директно повезана са сировинама које се могу наћи само у географском подручју у којем је елемент присутан“, истичу у Министарству културе.

Злакуско лончарство, као традиционални занат, уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа 2012. године.

Елементи на Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа Унеска из Србије су и Породична слава (2014. године), Коло, традиционална народна игра (2017. године) и Певање уз гусле (2018. године).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала