Лавров враћа Додиков поклон: „Случај икона“ стигао до Интерпола

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Икона уз 18. века из Луганска коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову током недавне посете БиХ, биће враћена како би се преко Интерпола утврдила њена историја, саопштило је Министарство спољних послова Русије, преносе руски медији.
„Икона ће бити враћена дариваоцу ради даљег разјашњења њене историје преко Интерпола“, саопштено је из Министарства.

Како је раније пренела агенција Срна, Додик је поклонио Лаврову позлаћену икону из 18. века из Луганска током посете шефа руске дипломатије Босни и Херцеговини 14. децембра.

Објављена је и фотографија иконе, претпоставља се, Светог Николаја Чудотворца и фотографија црвеног воштаног печата на полеђини иконе на којој је видљив отисак „УРСР. Народни комитет за образовање. Укрнаука. Одеска регионална комисија“.

Међутим, реаговала је Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини и упутила Министарству спољних послова БиХ ноту у којој моле за пружање детаљне информације о пореклу иконе из Луганска, града у Украјини.

Амбасада Украјине сматра како је то пружање подршке наводној агресивној политици Руске Федерације.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формирало предмет „случај икона“ на основу информације од министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала