Резолуција америчког Сената: Концентрациони логори у БиХ и геноцид у Сребреници

© AP Photo / Darko BandicКомеморација жртвама у Сребеници
Комеморација жртвама у Сребеници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амерички Сенат усвојио је резолуцију поводом обележавања 25 година од потписивања Дејтонског споразума. У резолуцији, која има осам тачака, наведено је, између осталог, да се у Сребреници 1995. године догодио геноцид, те да су у Босни током рата формирани концентрациони логори.

Резолуцијом се „охрабрују влада и народ у БиХ да наставе на путу ка учлањењу у ЕУ и НАТО, али и да наставе напредак ка решавању уставних проблема“.

У преамбули резолуције наводи се да влада САД поново потврђује подршку суверенитету БиХ и посвећености ка једнакост свих етничких групу, што је у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, пренео је Танјуг.

У резолуцији која је објављена на сајту америчког Конгреса, наводи се да су за време рата на територији БиХ почињена етничка чишћења, те да су коришћени концентрациони логори као средство рата против мушкараца, жена и деце босанских муслимана. То је, како се наводи, кулминирало геноцидом у јулу 1995. у Сребреници, где је, како пише у резолуцији, 8.000 муслиманских мушкараца и тинејџера заточено и убијено.

У резолуцији усвојеној на 116. седници америчког Сената, а на предлог демократског сенатора Шерода Брауна, истичу се похвале посвећености владе и народа БиХ ка миру и сарадњи 25 година након потписивања Дејтонског споразума.

Конгрес САД - Sputnik Србија
Убијање „Дејтона“ и ликвидација Српске: Главни циљеви предлога резолуције америчког Конгреса

Истовремено се охрабрују власти у БиХ да наставе да раде на решавању уставних проблема, али и на побољшавању економске политике на путу ка ЕУ и НАТО.

Такође у резолуцији се наглашава важност Дејтонског мировног споразума као основ за уставне реформе у БиХ и промоцију политичке, економске, правне и верске једнакости кроз поштовања циљева и вредности које је усвојила ЕУ.

Резолуција упућује апел властима у БиХ да спроведу уставне реформе које су, како наводе, потребне за помирење због прошлости, али и ради успостављања емпатије и поштовања као темељи за изградњу зједничке будућности.

Захтева се од владе САД да ближе сарађује са владама земаља које се граниче са БиХ, а посебно са онима које су потписнице Дејтонског мировног споразума, али и да подржи спровођење у целости Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и држава на Балкану који су посвећени регионалној сарадњи.

У резолуцији америчког сената још једном се осуђује кршење људских права које су се догодиле током сукоба у БиХ и поново се потврђује посвећеност САД и ЕУ у промоцији људских права, демократије и владавине права широм света.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала