Зеленски рачуна на Бајденову помоћ око окончања сукоба у Донбасу

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПередача заключенных Украине представителями ЛНР
Передача заключенных Украине представителями ЛНР - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да рачуна на помоћ Вашингтона током администрације новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена за окончање борбених дејстава у Донбасу.

У интервјуу за „Њујорк тајмс“ Зеленски је истакао „блиске везе“ новоизабраног америчког председника са Кијевом и његово разумевање особености украјинског менталитета.

„То ће заиста помоћи у јачању односа, помоћи ће у решавању рата у Донбасу и окончању окупације наше територије. Сједињене Америчке Државе могу да помогну“, рекао је украјински председник.

Зеленски је навео и да је захвалан администрацији председника Доналда Трампа на подршци, укључујући и за пооштравање антируских санкција. Он је, при томе, признао да су америчке власти могле да учине више. На пример, да активније подстичу улагања у „области које контролише влада у близини сукоба“ у Донбасу.

Председник САД Доналд Трамп у Овалној соби у Белој кући - Sputnik Србија
Збрка у Белој кући због помоћи Украјини

„Сада правимо ‘Кримску платформу’ и, наравно, желели бисмо да у њој видимо оне земље које ће бити кључни играчи, кључни гаранти повратка и деокупације Крима... А Сједињене Америчке Државе би могле бити лидер у овом правцу“, додао је Зеленски.

Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“.

Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала