Казахстан покренуо производњу руске вакцине

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона "Спутњик Ве" у одељењу за вакцинацију поликлинике у Москви
Вакцина против вируса корона Спутњик Ве у одељењу за вакцинацију поликлинике у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Казахстана Аскар Мамин посетио је Карагандински фармацеутски комплекс у којем је дао „зелено светло“за производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“, саопштила је прес-служба владе те земље.

Прес-служба додаје да је производња руске вакцине покренута у оквиру реализације договора између председника Русије и Казахстана, Владимира Путина и Касима Жомарта Токајева.

„Експериментална партија руске вакцине 'Спутњик Ве' у количини од шест хиљада доза, која је произведена на фармацеутском комплексу у Карагандију у Казахстану, послата је у Русију ради провере квалитета“, саопштила је прес-служба Министарства здравља републике.

Министарство је додало да је планирано да се са индустријском производњом вакцине почне у јануару 2021. године. Како је наведено, предвиђени месечни обим производње износиће најмање 300 хиљада доза.

Према подацима прес-службе влада, масовна вакцинација вакцином „Спутњик Ве“, произведеном у Казахстану, почеће у фебруару 2021. године.

Раније је Руски фонд за директне инвестиције саопштио да је са Министарством здравља Казахстана потписао споразум о сарадњи за регистрацију, производњу и дистрибуцију вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“.

Подсетимо, вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. „Спутњик Ве“ гарантује безбедност од вируса корона 96 одсто, а у случају и да човек који је вакцинисан и оболи овом инфекцијом, његова клиничка слика ће бити изузетно блага.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала