Путин: Хитно реаговати на распоређивање западних ракета близу граница Русије

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија неће размештати ракете средњег и кратког домета у свом европском делу, али ће бити спремна да реагује на размештање таквог оружја западних земаља у близини руских граница у накраћем року, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Једнако је важно јачати потенцијал ненуклеарних снага обуздавања, пре свега високо прецизног оружја. Не намеравамо да производимо и размештамо ракете средњег и кратког домета у европском делу Русије, као ни у другим регионима земље “, рекао је Путин говорећи на проширеном заседању колегијума Министарства одбране.

Председник је нагласио да „морамо бити спремни да одмах одговоримо на размештање сличног оружја западних земаља у близини наших граница, у случају присилне потребе да се изврше све контра-мере и то у најкраћем могућем року“.

„Не сумњам да ћемо то урадити, како у погледу база одговарајућих система који нам прете, тако и у погледу њихових командних центара“, рекао је Путин.

Америчке ракете Викинг, Јупитер Ц, Вангард, Минутмен - Sputnik Србија
Русија: Америчко нуклеарно оружје у Европи озбиљан проблем – треба га се решити

Нуклеарна тријада

Нуклеарна тријада Русије достигла је ниво гарантоване безбедности земље, рекао је председник Русије.

„До средине децембра 2020. године удео савременог наоружања и технике у руским трупама већ је већи од 70 одсто. То је у оквиру снага за опште намене. А у нуклеарним снагама – 86 одсто. На тај начин је наша војска и, што је најважније, нуклеарна тријада достигла ниво који омогућава гарантовање безбедности Русије“, истакао је Путин говорећи на проширеном заседању колегијума Министарства одбране Русије.

Шеф државе је наложио Министарству одбране да обезбеди високу борбену готовост свих компонената руске нуклеарне тријаде.

„2020. године завршено је планирање одбране државе за наредних пет година. Током овог рада узете су у обзир све постојеће и пројектоване претње по безбедност Русије, као и растуће борбене способности наше војске и морнарице. Главни закључак је очигледан – наставићемо да активно и квалитативно развијамо оружане снаге, повећавамо њихову борбену готовост и ефикасност. С тим у вези, налажем да се усредсредимо на решавање следећих задатака“, рекао је председник.

„Први је одржавање високе борбене готовости нуклеарних снага, свих компонената нуклеарне тријаде. Ово је од суштинске важности како би се гарантовала безбедност наше земље и одржао стратешки паритет у свету“, истакао је Путин.

Задаци за следећу годину

Председник је додао да би удео новог оружја у нуклеарним снагама следеће године требало да буде 88,3 одсто.

Аутономни лансирни уређаји ракетног комплекса „Јарс“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија
„Јарс“, „Авангард“ и „Сармат“ – гаранција безбедности Руске Федерације

„Већ 2021. године у снагама за нуклеарно обуздавање морамо достићи ниво модернизовања од 88,3 одсто. Знамо шта конкретно и на којим позицијама треба урадити“, нагласио је Путин.

Он је додао да  2024. године у снагама за општу намену треба достићи ниво од 75,9 одсто.

Како је навео, када је развој оружја у питању, не сме се стајати у месту.

„Брзина промена у свим кључним областима за оружане снаге је необично висока. То чак није ни Формула 1. Брзине промене су космичке. Ако се зауставимо бар на једну секунду одмах ћемо почети да заостајемо“, резимирао је Путин.

Одбрана ефикасно извршила овогодишње задатке

Путин је похвалио професионалност и ефикасност руског Министарства одбране 2020. године у време тешке глобалне ситуације.

„Одлазећа година била је тешка за све, свет се суочио са епидемијом вируса корона, чини се да само време од лидера држава и целокупне светске заједнице захтева посебну одговорност и удруживање напора, али, на жалост, то није увек био случај. Видели смо како су избијали нови и заоштравали стари регионални сукоби, предузимане мере за подривање глобалне стабилности“, констатовао је руски лидер.

Према његовим речима, „у овој тешкој, у великој мери невиђеној ситуацији, Министарство одбране, јединице и одреди војске и морнарице извршавали су постављене задатке професионално и ефикасно“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала