Отворен конкурс за награду „Андреј Стењин“ 2021.

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаИзложба фотографија на проглашењу победника конкурса "Андреј Стењин-2019" у Државном историјском музеју у Москви
Изложба фотографија на проглашењу победника конкурса Андреј Стењин-2019 у Државном историјском музеју у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви је почело 7. Међународно такмичење фоторепортера „Андреј Стењин“. Пријем пријава младих фоторепортера из целог света традиционално је отворен на рођендан фоторепортера медијске групе „Русија севодња“, у чији знак сећања је такмичење и названо, саопштила је прес-служба МИА „Русија севодња“.

Професионални фотографи узраста од 18 до 33 године могу да пошаљу радове на сајту stenincontest.ru (http://stenincontest.ru) на руском, енглеском (https://stenincontest.com) и кинеском језику (https://cn.stenincontest.com).

На такмичењу учествују серије и појединачне фотографије у четири категорије: „Главне вести“, „Спорт“, „Моја планета“, и Портер. Јунак нашег доба“. За сваку категорију може се послати по један рад и једна серија. Пријем пријава отворен је закључно са 28. фебруаром 2021. године.

Наградни фонд такмичења 2021. године биће 125, 100 и 75 хиљада рубаља за прво, друго и треће место у свакој категорији. Победник највише награде такмичења Стењина (Гранд-при) добиће 700 хиљада рубаља (око 7.600 евра).

Андреј Стењин, трагично страдали фото-репортер. - Sputnik Србија
Конкурс „ Андреј Стењин“ 2020: Индија, Кина и Француска – лидери у предатим радовима

Подједнако важна ће бити прилика да млади фоторепортери покажу свој рад на руским и међународним платформама – изложбена тура лауреата такмичења већ је постала његов саставни део и укључује неколико десетина градова у Европи, Азији, Латинској Америци, Африци и на Блиском истоку.

Седиште у Њујорку главне међународне организације за јачање мира и безбедности свих земаља и Уједињених нација (УН), укључено је од 2018. године у изложбене платформе такмичења. Од 2019. године, изложбе такмичења одржавају се и у Савету Европе у Стразбуру.

Шеф службе за визуелне пројекте информативне агенције „Русија севодња“ и кустос Међународног фото-конкурса „Андреј Стењин“ Оксана Олејник изјавила је да је покретање још једне године такмичења за њих увек професионални скок адреналина.

„То је радосно ишчекивање нових радова, нових имена, нових открића. Ове године је почетак такмичења у овако тешким условима за цео свет у контексту пандемије вируса корона – још и симболичан. Нове животне околности могу да мењају навике и да диктирају нову стварност у послу, али не могу да промене начелне вредности, а то су професионалност, стваралачка жеља, жеља за дељењем својих идеја и визијом света са потенцијалним гледаоцем. Наше такмичење се одвија по плану, а сигурни смо да је тако и код наших учесника. Верујемо и чекамо од њих нове радове, нове углове посматрања, нове теме. И, наравно, желимо им срећу и победу!“, рекла је она.

Међународни фото-конкурс „Андреј Стењин“ се 2020. године одржава уз подршку највећих руских и међународних медија, новинских агенција и фото заједнице. Партнери неколико категорија били су „Шангајска медијска мрежа“, интернет-портал листа „Чајна дејли“ (China Daily), општеарапски медијски холдинг „Мајадин“, као и једна од највећих хуманитарних организација на свету - Међународни комитет Црвеног крста.

О конкурсу

Међународно такмичење фоторепортера „Андреј Стењин“, које организује Међународна новинска агенција „Русија севодња“ под покровитељством Комисије Руске Федерације у сарадњи са организацијом УНЕСКО, има за циљ да подржи младе фотографе и скрене пажњу јавности на задатке савременог фоторепортера. Ово је платформа за младе фотографе, талентоване и отворене за све новине, који нам скрећу пажњу на људе и догађаје у нашој близини.

У 2020. години информативни партнери такмичења су: информативни портал Вести.Ru, руски државни ТВ канал „Россия-Культура“.

Међународни медијски партнери на такмичењу били су: новинска агенција и радио Sputnik, новинска агенција Askanews, медијски холдинг Independent Media, новинска агенција Notimex, новинска агенција ANA,, RT, Shanghai United Media Group (SUMG), интернет портал China Daily, интернет портал The Paper, медијска мрежа Al Mayadeen, новинска агенција Prensa Latina, новинска агенција News1, интернет портал DBW, новински портал Brasil247.

У статусу индустријских партнера, такмичење подржавају часопис „Национална географија Русија“, портал „Russian Photo“, портал Photo-study.ru, школа фотографије „Академија фотографије“, информациони портал „YOung JOurnalists“, часопис „Fotoargenta“, Клуб фотожурналистике Њу Делхи, часопис „Enfoque Visual“, часопис „LF Magazine“, међународна партнерска платформа фестивала „PhotON“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала