„Потенцијалне корона бомбе“: Норвешка полиција страхује од новог таласа заразе из једног извора

© Flickr / Alex WrightПроституција - илустрација
Проституција - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка полиција страхује да ће источноевропски сексуални радници, који прекрше правила карантина, проширити заразу вируса корона на тржишту на ком је тешко пратити инфекције.

У последњих неколико недеља, полиција у Ослу открила је више случаја проституције него обично. Жене често долазе из земаља источне Европе које су на мапи епидемије означене црвеном бојом, а често не поштују обавезу боравка у карантину када пређу границу.

Неколико жена је новчано кажњено, а Норвешка управа за имиграцију донела је и неколико одлука о депортацији.

„На основу искуства знамо да када налетимо на особе које пружају сексуалне услуге, то је само врх леденог брега. На несрећу, вероватно постоји велики црни број“, рекао је полицијски службеник Андреас Мег-Бентзен за ТВ2.

Полиција, за сада, није упозната са случајевима заразе међу сексуалним радницима, али ако дође до заразе, то ће се тешко открити, рекли су из полиције.

„Сматрамо да ће они. који су платили сексуалне услуге и заразили се, то тешко открити онима који прате заразу“, навео је Мег-Бентзен.

Полиција не може ни да испрати ко све користи сексуалне услуге, што још више отежава праћење ширења заразе.

Лабораторија - Sputnik Србија
Норвешки вирусолог тврди да је корона грешком пуштена из лабораторије

Према речима Мег-Бентзена, једна проститутка вероватно има 3-4 муштерије дневно, а све се одвија у изнајмљеним становима недалеко од Осла.

„Забринути смо за јавно здравље. То представља потенцијалне инфективне бомбе које ће допринети повећању броја заражених“, додао је.

Као и у суседној Шведској, проституција је илегална у Норвешкој и представља кривично дело за кориснике сексуалних услуга.

Када је реч о вирусу корона, Норвешка је забележила више од 44.000 случајева бзаразе и 405 смртних случајева. У Ослу је забележен велики скок новозаражених на дневном нивоу прошле недеље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала