Чувени тенисери стали у одбрану „прогнаног“ Ђоковића

© AP Photo / Seth WenigНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Асоцијације професионалних тенисера (АТП) да Новаку Ђоковићу забрани повратак у Савет играча донела је велики број критика.

Тим Хенман и Пол Мекнеми, некадашњи британски односно аустралијски тенисер, су се дотакли политичког момента у свету тениса, односно учешћу Ђоковића у истом.

Српски тенисер је недавно објавио да је одустао од трке за председничко место АТП Савета играча, на којем је био пре него што је поднео оставку раније ове године.

Он се повукао са те позиције јер је основао своју Асоцијацију за представљање тенисера и тенисерки (ПТПА), али су га играчи поново кандидовали.

АТП је решио да му стане на пут, па је променио правила тако да играчи који су у некој другој организацији исте функције не могу да буду чланови Савета.

„Био сам много тужан када сам прочитао да је најбољем тенисеру света забрањено да представља своје људе“, саопштио је Мекнами, који је својевремено био један од зачетника успона аутралијског тениса.

Четвороструки Гренд слем шампион у дублу је оштро критиковао АТП, подсетивши ту организацију на нека ранија времена.

„Ово никада није било, нити ће бити оно чему би требало да тежи ова организација. Осниваче АТП-а, укључујући и покојног легендарно Артура Еша, би било срамота“.
© AFP 2023 / TORSTEN BLACKWOODРоџер Федерер, лево, и Пол Мекнами, десно (слика из 2004.)
Чувени тенисери стали у одбрану „прогнаног“ Ђоковића - Sputnik Србија
Роџер Федерер, лево, и Пол Мекнами, десно (слика из 2004.)

Новак је ПТПА основао јер је мислио да играчи нису довољно заштићени, односно да немају адекватну репрезентацију на тениској турнеји.

Кренуо је са мушкарцима, нешто касније придодао велики број жена, а све са циљем да тенис буде приступачнији и исплативији онима којима је то најпотребније.

АТП је као главни проблем навео конфликт интереса, што, ако читате између редова, значи да Новака сматрају супротстављеном страном с обзиром да би и Савет и ПТПА требало да имају исти циљ.

Новак је у свом саопштењу навео да „се нада да ће се ово правило примењивати у свим нивоима структуре АТП".

Јавност је тај коментар схватила као скретање пажње на то да се АТП одлучио на овакав потез не како би заштитио сопствени интегритет, већ како би Новака удаљио од Савета – и ни због чега другог.

Годинама поједини чланови тениског света не верују да су тенисери ти који су најбитнији у целој причи, па се зато траже промене.

„Ако мене питате ПТПА није толико луда идеја ако разумете структуру. АТП је чудно структуриран јер га 50 одсто чине играчи, а 50 одсто турнири. Тако да, ако сте председавајући у тој организацији, тешко је да свима удовољите. Због тога идеја да играче заступа нека јединствена организација није сулуда“, истакао је Хенман за „Тенис“.

​Чувени Британац је пружио подршку Ђоковићу, али пронашао и места за критику.

„Оно што је мени засметало је то што је, ако мене питате, погрешио са тајмингом. Објавио је настајање ПТПА усред пандемије. Мислим да је то било време током којег је требало да се сви држе заједно, то је највећи проблем за мене“, додао је некада четврти тенисер света.

Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија
И „велика тројка“ има рок трајања

Наредна година је за тенисере, као и за све, пуна неизвесности. Турнири се полако планирају, али ни званични распореди више нису сигурни јер корона може да одложи шта год жели, када год жели.

Да ли је Новаков тајминг био лош или тајминг за универзално добре ствари може бити искључиво добар је питање које је легитимно поставити, баш као и запитати се да ли се најбољем тенисеру света, који јури силне рекорде и бори се за највеће трофеје, исплати да се бави тениском политиком.

Било како било, Новак Ђоковић доноси сам своје одлуке и слободно можемо да закључимо да не планира да одустане од онога у шта верује.

Новак донео одлуку о својој „политичкој" будућности

Британијо, ко је, заправо, „ковидиот“?

Федерер се враћа? /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала