Дајте доказе о икони: Додиков кабинет писао украјинској амбасади /видео/

© Фото : РТРСДодик поклонио Лаврову икону у позлати стару 300 година
Додик поклонио Лаврову икону у позлати стару 300 година - Sputnik Србија
Пратите нас
Из кабинета председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика писали су Амбасади Украјине у БиХ са молбом да достави релевантне информације у вези са иконом коју је он поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, преносе медији у БиХ. Кабинет је затражио од амбасаде доказе за тврдње да икона припада тој држави.

У ноти у коју је бањалучка Алтернативна телевизија имала увид, од Амбасаде Украјине у БиХ је затражено да објасни на основу чега базира тврдње да је икона културна баштина те земље, да изнесе релевантне доказе који „нису базирани на основу интернет-ресурса и погрешно медијски интерпретираних навода, него на основу правно ваљаних чињеница“ као и да објасни и предочи доказе коме и у којем периоду је она припадала, ако их поседује, преноси Танјуг.

Сергеј Лавров и Милорад Додик - Sputnik Србија
Тужилаштво БиХ отворило предмет „Случај икона“: Нови скандал у Сарајеву због посете Лаврова

У допису се истиче да се, према сазнањима Кабинета, предметна икона не налази ни на једној листи заштићеног, изгубљеног или отуђеног културног блага ниједне земље.

„У циљу наставка добрих и пријатељских односа са Украјином, као и пуном поштовању свих међународних конвенција које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, а имајући у виду тврдње Амбасаде Украјине да је предметна икона део украјинске културне баштине, молимо да Амбасада у Сарајеву, Кабинету српског члана Председништва БиХ достави што је пре могуће све релевантне информације у вези са предметном иконом“, каже се у ноти.

„Уколико Амбасада Украјине поседује доказе да је реч о икони која је део украјинске културне, верске, и историјске баштине, да Амбасада информише коме је и у којем тренутку припадала предметна икона, да ли је икона отуђена, од кога, када и где, као и да ли се налази на било којој листи отуђених предмета које Украјина потражује“, наводи се у ноти, преноси АТВ.

У договору са дародавцем, руска страна предала је Амбасади БиХ у Москви икону коју је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.

О случају поклоњене иконе огласила се и председница РС Жељка Цвијановић. Она је рекла да је проблематизовање поклањања иконе само противтежа дипломатском скандалу који су изазвали Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, одбијајући да се састану са Сергејом Лавровом у Сарајеву 

„То је покушај бацања мрље на нешто што је веома значајно - квалитетан однос са Русијом, од које је исплатом клириншког дуга и пролонгирањем исплате дуга за гас, велику корист имала и Федерација БиХ“, рекла је Цвијановић, преноси РТРС.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала