Дигитални идентитет: Апликација која људе повезује са организацијама, уређајима и апаратима /видео/

CC0 / Пиксабеј / Биометрија – препознавање лица
Биометрија – препознавање лица - Sputnik Србија
Пратите нас
Скоро милијарду људи на планети нема законски идентитет, без кога не могу да гласају, оду код лекара или отворе рачун у банци. Сада је направљена дигитална апликација која тим људима омогућава да добију свој законски идентитет.

Како је објавио Светски економски форум, дигитални идентитет, који би могли да имају људи, повезивао би их са организацијама, уређајима и апаратима.

На тај начин, могли би да добију приступ здравству, преко њих би лекари могли да надзиру уређаје за праћење здравственог стања, финансијским установама, како би отворили рачун или користили финансијске трансакције, за резервацију путовања или лакши прелазак границе. Такође, дигитални идентитет био би користан код онлајн трговине за безбедна плаћања, у е-управи за кориштење њених сервиса као што су плаћање пореза или гласање, у телекомуникацијама, на друштвеним мрежама, или паметним градовима, како би се пратило стање саобраћаја, загађења и слично.

​Милијарду људи на свету не могу да докажу ко су, показују подаци Светске банке. Џозеф Томпсон, технолошки бизнисмен, направио је апликацију која ће покушати да се избори са тим проблемом, преноси сајт Светског економског форума.

Омогућавање да сви добију законски идентитет, укључујући и уписивање у матичне књиге рођених, један је од главних циљева УН до 2030. усвојених у Циљевима одрживог развоја.

На основу тога, Светска банка је 2014. покренула иницијативу Идентификација за развој.

Последњи подаци Светске банке кажу да више од 987 милиона људи на планети нема доказе о идентитету, што је смањење са милијарду и по, колико их је било 2016. године. Већина њих живи у сиромашним земљама, где 45 одсто жена и 28 одсто мушкараца нема личну карту.

Када се узме у обзир да је чак 80 милиона људи на свету прошле године расељено из својих домова због ратова или прогона, ситуација је још гора, јер су многи од њих изгубили лична документа која су неопходна како би добили избеглички статус.

Џозеф Томпсон понудио је решење у апликацији која користи блокчејн технологију да сачува корисников дигитални идентитет, коме може да приступи само његов власник.

​Овом дигиталном решењу иде у прилог то што многи људи користе мобилне телефоне за управљање својим финансијама. Студија спроведена у 15 земаља у развоју показала је да 600 милиона људи има мобилне телефоне, али нема рачун у банци. Многи од њих користе апликације за мобилно плаћање и такве трансакције могу бити кориштене за верификацију дигиталног идентитета.

Отисак прста - Sputnik Србија
Ко сме да има личне податке: Шта кад вам у теретани траже отисак прста или ЈМБГ за попуст у бутику

Ова апликација настала је из Томпсонове идеје да прати како се троши новац који се даје за донације. Он и његов тим тако су креирали „Транспаренси енџин“, апликацију која то омогућава.

Користећи блокчејн технологију, овај систем омогућава не само да дародавац види како је завршио његов новац, већ додатно обезбеђује трансакцију у односу на уобичајено слање новца.

На основу те технологије, Томпсон је покушао да помогне и онима који немају документа. Један од проблема са којима се суочавају је немогућност да региструју рођење детета, односно да га упишу у матичне књиге рођених. Посебно су томе изложене жене које немају документа, будућу да онда закони захтевају кориштење очевих докумената.

„Имамо пројекат у Танзанији где је рођена прва „блокчејн беба“, где је мајка имала податке о свом детету“, рекао је Томпсон, добитник награде „гејм чејнџер“ фондације коју су основали Клаус Шваб, први човек Светског економског форума, и његова супруга.

Томпсонова компанија ради на пројектима укључивања у финансијске токове људи у више афричких и азијских земаља, а планира и сличан пројекат за 40 милиона Европљана који немају приступ финансијским сервисима.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала