Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Да ли ће Новак поново плакати или ће се Федерер опростити златом?

© AP Photo / Andy BrownbillНовак Ђоковић и Федерер
Новак Ђоковић и Федерер - Sputnik Србија
Пратите нас
Роџер Федерер и Новак Ђоковић никада у синглу нису освојили златну медаљу на Олимпијским играма, па ће улог у Токију наредне године бити огроман.

Готово сигурно последњу прилику за то имаће Роџер Федерер 2021. године у Токију, где ће представљати своју земљу.

Федерер је 2012. у Лондону играо финале Игара, док је 2008. у Пекингу донео злато Швајцарској, али у пару са Стеном Вавринком.

Дубл, пак, није исто што и сингл, а то зна и Новак Ђоковић, којем је највећи успех на Олимпијским играма бронза освојена пре 12 година.

Роџер, који се и даље опоравља од повреде, је повратак најавио у фебруару, или на АТП купу или на Аустралијан опену, а до краја сезоне ће одиграти још неколико турнира.

Роџер Федерер и Новак Ђоковић после финала Вимблдона 2019. године - Sputnik Србија
Федерер: Хвала Богу да постоји Ђоковић

Учешће на Олимпијским играма најавио је као веома битан, вероватно и најбитнији део наредне сезоне за себе.

Ипак, он ће последњег дана такмичења у Токију (23. јул – 8. август) напунити 40 година и дефинитивно, иако га нико не сме отписати, неће бити први фаворит.

„Неколико година већ причам да ће Олимпијске игре у Токију бити крај његове спортске каријере. Игре су одложене због вируса корона и мислим да је то била добра ствар за њега“, рекао је о Федереру некадашњи швајцарски тенисер Матс Виландер.

Иако су Игре и даље далеко, о фаворитима се већ прича, а поред Роџера, Новака Ђоковића и Рафаела Надала, ту су и Доминик Тим, Данил Медведев, Саша Зверев...

Нови миленијум је почео титулом за Руса Јевгенија Кафељникова 2000. у Сиднеју, да би затим злато припало Чилеанцу Николасу Масуу четири године касније у Атини.

Надал је прво и једино злато освојио 2008. у Пекингу, а онда је уследила сурова доминација Британца Ендија Марија, који је био најбољи и 2012. у Лондону и 2016. у Рио де Жанеиру.

Новака је 2008. зауставио Надал у полуфиналу, четири године касније поменути Мари у истом делу такмичења, а 2016. је доживео неочекиван пораз у првом колу од Аргентинца Хуана Мартина дел Потра.

Управо се за Игре везују два најболнија пораза у Ђоковићевој каријери.

„Када бих један меч морао да избришем? Можда би то било када сам играо против тебе у Лондону или Рафе у Пекингу 2008. Против Рафе је било баш густо, 3:3 или 4:4 и 15:30 у трећем сету, тако нешто, а изгубио сам 6:4“, присетио се Новак у разговору са Ендијем Маријем.

Српски тенисер је освојио укупно 17 Гренд слем титула и оборио многе рекорде, али Олимпијске игре му остају болна тачка. Толико болна да је, после пораза од Дел Потра, терен напустио у сузама.

Тениски терен у Берлину - Sputnik Србија
„Бака и дека су били у Аушвицу, она и даље има истетовиран број из логора“

„Освојио сам бронзу у Пекингу, али... да имам шансу да се вратим кроз време и да променим нешто што се десило, то бих урадио или у Рију или Лондону“.

Од чланова „велике тројке“, мирно на Игре долази само Надал, док ће изузетан мотив имати Роџер и Новак, поред осталих.

Роџер можда и највећи, јер су ово, како ствари стоје, последње Олимпијске игре за њега.

„Мислим да Федерер има шансу да освоји златну медаљу на Олимпијским играма. И даље може да победи било кога у два одиграна сета“, додао је Виландер.

Новак на мети и Хрвата – због „Дражине ракије“ /фото/

Глава шампиона – Новак по пљуску тренирао на Дивчибарама /видео/

Како је Новак стигао и престигао Надала и Федерера /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала