Гугл тражио од запослених да „говоре позитивно о вештачкој интелигенцији“

CC0 / Pixabay / Вештачка шака
Вештачка шака - Sputnik Србија
Пратите нас
Гугл је затражио од својих истраживача да „дају позитиван тон“ резултатима својих истраживања око осетљивих тема, као што је вештачка интелигенција.

Страни медији, пишући о овоме, позивају се на истраживаче и интерне документе, који показују да су у најмање три случаја руководиоци из компаније Гугл затражили од аутора истраживања да се уздрже од негативног приказивања нових технологија, преноси портал „Б92“.

У једном таквом документу пише да „напредак технологије и растућа сложеност нашег спољног окружења све више доводе до ситуација када наизглед пројекти који нису увредљиви покрећу етичка, регулаторна или правна питања, или могу да штете угледу“.

У другој интерној преписци, један од Гугле менаџера који је прегледао студију о технологији препоручивања садржаја, непосредно пре објављивања, замолио је ауторе да „воде рачуна да извештај има позитиван тон“.

„Ако истражујемо неку област за коју смо стручни, а није нам дозвољено да објавимо због неких провера, онда је то озбиљан проблем цензурисања“, изјавила је Маргарет Мичел, која радио на месту истраживача вештачке интелигенције у компанији Гугл.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала