Имунитет од комбиноване вакцине „Спутњик Ве“ и „Астра Зенека“ трајаће две године

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве"
Производња вакцине Спутњик Ве  - Sputnik Србија
Пратите нас
Комбинована вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ и компаније „Астра Зенека“ даваће имунитет две године, изјавио је директор руског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург.

Гинцбург је навео да је Центар „Гамалеја“ предложио колегама из Оксфорда да додају компоненту њихове вакцине компоненти која улази у састав вакцине „Астра Зенеке“. Оксфордска вакцина ће бити двокомпонентна, а то омогућава повећање снаге имунитета који ће настати након примене ове вакцине и продужити трајање заштитног дејства овог препарата.

„Односно, меморијске ћелије ће се због употребе такве двокомпонентне хибридне вакцине много боље формирати, а вакцина ће, сходно томе, штитити вакцинисану особу не 3-4 месеца, већ најмање две године, мада ће, наравно, бити потребан додатни рад да би се то експериментално доказало“, објаснио је Гинцбург у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Припрема вакцине против ковида Гам-КОВИД-Вак на поликлиници у Новосибирску - Sputnik Србија
Сарадња са „Астра Зенеком“ корисна за руске произвођаче вакцина

Он је подсетио да ће се у Русији користити вакцина „Спутњик Ве“ за вакцинацију против вируса корона, а да се за сада неће примењивати комбиновани препарат Центра „Гамалеја“ и компаније „Астра Зенека“.

„Русија ће тренутно користити препарат ‘Спутњик Ве’ у класичној верзији у којој постоји. А оне земље које немају могућност да саме развијају и производе препарат, наравно да ће бити веома заинтересоване за прављење таквог препарата (комбинованог са ‘Астра Зенекиним’) са великим обимом производње. А како би регистровале овај препарат на својој територији, колико знам, сада је у многим земљама започето или планирано да се започну релативно мала клиничка испитивања“, објаснио је Гинцбург.

Испитивања у Азији и Африци

Планирано је да се мања клиничка испитивања комбинованог препарата спроведи после Нове године у неким земљама Азије и Африке, саопштио је Гинцбург.

„Да би се овај (комбиновани) препарат регистровао на својој територији сада су у многим земљама или започели, или планирају да започну мања клиничка испитивања после Нове године. Зашто мања, зато што су две технолошке платформе које користе Окфорд и ‘АстраЗенека’ потпуно компатибилне са платформом на којој је створен препарат ‘Спутњик Ве’, а затим је сваки од ових препарата одвојено прошао пуни циклус претклиничких и клиничких безбедносних испитивања. Због тога је неопходно спровести трећу фазу у мањем обиму“, објаснио је стручњак.

Прецизирао је да се у овом случају ради о земљама на афричком континенту, делу земаља азијског континента „са великом популацијом, где постоји потреба за употребом великих доза лекова“.

Научници се договарају брже него политичари

Гинцбург је истакао да је Русија на примеру сарадње са англо-шведском компанијом „Астра Зенека“ на стварању комбиноване вакцине против вируса корона показала да се научна заједница о неким питањима може договарати брже од политичара.

„Наша земља показује да научна заједница може брже и боље да се договaрa од политичке заједнице на решавању не само медицинских и економских проблема, већ и, рекао бих, као резултат политичких проблема, као резултат чињенице да ћемо се ујединити и заиста производити заједнички лек, и нико неће гледати, односно, у будућности ће једноставно говорити ‘добра вакцина’“, прецизирао је он.

Одговарајући на питање да ли је у овом случају политика отишла у други план, Гинцбург је одговорио: „Чини се да јесте. Видите, она овде није постала вођа, она постаје пратилац“, додао је Гинцбург.

Меморандум о сарадњи

Научно-истраживачки центар „Гамалеја“, компанија „Астра Зенека“, Руски фонд за директне инвестиције и компанија „Р Фарм“ потписали су 21. децембра меморандум о сарадњи у борби против вируса корона. Руски фонд за директне инвестиције и „Астра Зенека“ постигли су договор о могућности спровођења клиничких испитивања у којима би се користила прва компонента оне која је створена у Оксфорду, а као друга компонента – она која улази у састав вакцине ‘Спутњик Ве’

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина се заснива на проученој и провереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала