Зашто Кијев неће руску вакцину: То је хибридно оружје против Украјине

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве" у Казахстану
Производња вакцине Спутњик Ве у Казахстану - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба је изјавио да Кијев не жели руску вакцину против вируса корона јер сматра да она представља хибридно оружје Русије против Украјине.

Он је у интервјуу за лист „Дан“ рекао да постоји класичан пут за добијање вакцине а то је систем КОВАКС. У оквиру тог система могуће је постићи договор са онима који испоручују и производе вакцине или обратити се земљама које су за себе резервисале велике количине препарата.

„Када је реч о руској вакцини, ми схватамо да је она хибридно оружје Русије против Украјине“, рекао је Кулеба.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је рекао да постоји могућност да Кијеву буду достављене вакцине против вируса корона, али да је потребно прво обавити разговор са украјинским стручњацима и добити званичан захтев власти у Кијеву.

Након тога, украјински председник Владимир Зеленски је позвао сународнике да причекају „праву вакцину“ коју је обећала Европска унија. Како је рекао, вакцинација би требало да почне у јануару или најкасније у фебруару, мада још није познато када ће Украјина добити прве вакцине.

Зеленски је потом, ипак, признао да становништву не би могао да објасни одбијање руске вакцине.

Један од посланика украјинског парламента, копредседник „Опозиционе платформе – за живот“ Вадим Рабинович, оценио је да је одсуство жеље украјинских власти да од Русије набаве вакцину – испланирано уништавање народа.

Од почетка пандемије у Украјини је заражено више од милион људи од којих је око 18.000 изгубило битку са вирусом, док је око 700.000 оздравило.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала