Новак Ђоковић у мору титула, милионских донација и контроверзи

© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Новак Ђоковић је годину за нама завршио као најбољи тенисер света. Али, није све било на највишем нивоу.

Најбољи спортиста у историји Србије је током 2020. године остварио 41 победу и пет пораза, те уз то освојио пет титула.

Изборио се по шести пут у каријери за прво место на АТП ранг листи на крају године, чиме је изједначио рекорд Пита Сампраса и престигао Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Практично је осигурао рекорд швајцарског тенисера по броју недеља проведених на врху листе (310), који би требало да обори почетком или средином марта.

Донео је својој земљи титулу незваничног шампиона света освојивши инаугурално издање АТП купа, заједно са колегама из репрезентације.

Уз то је освојио титуле на Аустралијан опену, односно у Дубаију, Синсинатију и Риму.

Престигао је Надала по броју „великих титула“, система по којем се рачунају освојени трофеји на слемовима, мастерсима, олимпијским играма, и завршним турнирима.

Све је то радио док је свакодневно покушавао да помогне онима којима је помоћ у свету тениса, али и шире, била најпотребнија.

Све је то радио док је пливао у политичким водама, док је око себе имао орео контроверзи.

Први леп гест Новака Ђоковића и саиграча из репрезентације Србије био је на АТП купу, пошто су нешто више од 700.000 долара од наградног фонда донирали Аустралији, која се тада борила против великих пожара.

Новак је годину наставио играјући тенис и, барем у очима шире јавности, не радећи ништа друго сличне важности.

Титула у Мелбурну, титула у Дубаију... доминантан почетка сезоне, преко 20 мечева без иједног пораза и потенцијална најава најдоминантије године коју је икада имао.

А, онда – корона.

​Сезона је суспендована у марту ове године и назнака када ће се наставити није било, али је после неког времена могло да се закључи да то неће бити скоро.

Новак је, као и обично, преузео иницијативу и решио да крене да помогне.

Његова прва идеја била је да најбољих 30, 100 или колико год играча издвоји одређену количину новца како би помогли слабије рангираним играчима док сезона не траје.

Та идеја наишла је на велики број похвала, али и критика, пре свега од стране Доминика Тима, трећег тенисера планете.

Виктор Троицки после победе над Француском у финалу Дејвис купа 2010. године - Sputnik Србија
Троицки ексклузивно за Спутњик: Нисам дошао као „ванземаљац“

Новак је због новонастале ситуације појачао иницијативу да се повећа наградни фонд највише у почетним рундама турнира, превасходно гренд слемова, како би играчи, којима пласман у прво коло неког Слема може да донесе више него награде на свим осталим турнирима у години заједно, могли додатно да зараде.

Платни сталежи су, генерално, велики проблем у тенису, па тек ако сте у, отприлике, најбољих 100 на свету, можете да зарадите неку колико-толико значајну количину новца.

И ту је Новак нашао на одређену одбојност од једног таласа тениског света, али је моменат био лошији јер су турнири који су се наставили трпели огромне финансијске губитке.

Новак је доживео неколико оштрих критика од стране јавности због, према мишљењу многих, контроверзних потеза.

У сарадњи са Тениским савезом Србије је покушао да организује ТСС тур, као и Адрија тур, који је неславно завршен када се током издања у Задру неколико учесника заразило короном.

Због тога је од стране британског таблоида добо награду за „ковидиота године“.

Салве критика су стигле и када је са сумњивим нутриционистом Шервином Џафаријехом на друштвеним мрежама делио савете и искуства, међу којима је био и податак да људи „помоћу молитве и моћи захвалности најотровнију и најзагађенију воду могу да претворе у здраву“.

„То су опасне ствари које су бројни људи видели, морао би да повуче своје речи“, рекла је тада некадашња тенисерка Мери Кариљо.

Није му помогло ни то што је његова изјава везана за тада још само потенцијалну вакцину против вируса корона извучена из контекста, па је проглашен за „антиваксера“.

Нешто касније је објаснио шта је тачно мислио, али је штета већ била начињена.

„Нисам против вакцинације, јер ко сам ја да причам о вакцинама када су ту стручни људи који спасавају људе широм света? Мој проблем са вакцинацијом је ако ме неко на силу тера да убацим нешто у своје тело“, изјавио је тада Ђоковић, који је након прве изјаве добио одговор чак и од доктора Предрага Кона.

Тек што је народ кренуо да заборавља шта се десило током паузе због короне, десио се нови гаф.

Новак је освојио Синсинати Мастерс и на УС опен дошао без пораза у сезони, али је онда доживео први – после прве дисквалификације у животу.

У благом емотивном налету је, додуше потпуно ненамерно, лоптицом после поена напуцао линијског судију у врат и, према правилима, морао да заврши меч.

Ту ситуацију су његови критичари дочекали као пенал у 93. минуту и искористили је како би оживели старе наративе против српског тенисера.

Ђоковић је неколико дана након тог турнира отишао у Рим и одмах рекао да је потпуно заборавио на Њујорк, што је потврдио освајањем турнира у Италији, али то није спречило медије да га и током трајања Ролан Гароса, неколико недеља касније, питају да ли је заборавио Њујорк.

Што се тениса тиче, Ђоковић крај сезоне није одиграо добро. Не ако у обзир узмемо да су његови стандарди далеко већи него било чији.

Тешко му се може шта замерити на Ролан Гаросу, где га је победио играч којем је терен у Паризу практично друга кућа.

Ипак, због форме пред финале и моментума који је њему ишао у руку против Рафаела Надала, остаје горак укус у устима због те пропуштене шансе.

Затим је дошао у Беч, обезбедио прво место на крају сезоне, а онда доживео један од најчуднијих пораза у својој каријери од Италијана Лоренца Сонега.

Негативно је схваћена и изјава после меча „да му се није играло“ због смрти Амфилохија.

На Завршном турниру у Лондону, где је такође могао да буде рекордер, није имао снаге ни против Данила Медведева ни против Доминика Тима, који га је на крају и елиминисао са турнира.

Иако је Новак према реалним стандардима имао одличну сезону, лични, неаналитички утисак је да је могао боље. Јер, то је Новак Ђоковић.

То, наравно, није било све што смо видели од најбољег тенисера планета током 2020. године. Далеко од тога.

Новак је заједно са својом женом Јеленом Ђоковић и њиховом фондацијом у неколико наврата упутио велику помоћ здравственим системима Србије, Италије...

Локалним установама у Бергаму, најпогођенијем подручју вирусом корона на свету, је поклонио милион евра помоћи за борбу против пандемије.

Новак Ђоковић и Францускиња - Sputnik Србија
„Кренули смо кад је Новаку било тешко, почела сам да учим српски због њега“

Фондација је у мају објавила да је скупила нешто више од 64.000 долара за развој вртића у Свилајнцу и Инђији.

Истог месеца послата је донација Општој болници у Крушевцу у виду по пет респиратора и клиничких монитора.

Почетком године је донирано 140.000 долара за акцију „Сезона давања“, у једном тренутку је непознату суму новца послао и фондацији Рафаела Надала, био је део акције Гуге Куертена у којој је помоћ послата породицама у Бразилу.

Ипак, највећи „бум“ за наш народ направио је у марту ове године, када је упутио донацију Србији у висини од 1.000.000 евра.

„Људи се плаше, много их је заражено. Трудите се да време проводите у позитивном духу, да градите имунитет, јер тако градимо дефанзивни механизам против уљеза“, причао је тада Ђоковић из свог дома у Марбељи, у којем је био са породицом током првог пика првог таласа пандемије.

Најскорије је доспео на насловне стране медија када је Клиничко-болничком центру „Драгиша Мишовић“ донирао најсавременији Цанон ЦТ апарат који ће помоћи бржој дијагностици ковид пацијената.

Дубл Несторовић-Ђоковић креће у нови пројекат /фото/

Најбољи тенисер света је је предао скенер вредности 210.000 евра и захвалио се здравственим радницима.

За крај године Новак је поново решио да се побрине за своје колеге, па је организовао својеврсни камп на Дорћолу и у исти позвао тенисере и тенисерке са ових простора.

Око 15 играча и играчица који су заузимали позиције од 30. до 1.030 места на ранг листи били су део Новакове нове идеје, а он је обезбедио све – од терена, физиотерапеута и шпановања рекета до хотела, и хране.

„Огромна је то помоћ. Не видим да је ико од других играча урадио нешто овако у својој земљи. Он се тиме не хвали. Он је показао да је изнад свих и да размишља о другима“, рекао је недавно српски тренер Петар Поповић.

Рекао и описао Новака Ђоковића у 2020. години. И, генерално, Новака Ђоковића од када постоји.

Србија има Ђоковића, али Русија „има“ Топ 10

Новак показао ћерки прослављеног кошаркаша зашто је најбољи на свету /видео/

Да ли ће Новак поново плакати или ће се Федерер опростити златом?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала