Српски јунаци од Косовског боја до Кошара: Историја се понавља онима који је заборављају

© Фото : Удружење Добродетељ, Кнез Лазар, Владимир Крстић ЛациКнез Лазар, илустрација Владимир Крстић Лаци
Кнез Лазар, илустрација Владимир Крстић Лаци - Sputnik Србија
Пратите нас
Многи српски јунаци нису нашли место под историјским сунцем, јер смо ми народ који лако заборавља и своје великне, и своје жртве. Нажалост, историја показује да се много пута понавља онима који је заборављају. То је лекција коју морамо научити, каже за Спутњик историчар Милан Бојић, аутор књиге „Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара“.

Удружење „Добродетељ“ објавило је у едицији „Добро дете“ илустровану књигу „Српски јунаци. Од Косовског боја до Кошара“, у којем је представљено 12 личности које су, према оцени аутора, обележиле српску историју. Текст за књигу написао је историчар Милан Бојић, а прате га илустрације Владимира Крстића Лација.

© Удружење Добродетељ, Владимир Крстић ЛациПилот Миленко Павловић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Српски јунаци од Косовског боја до Кошара: Историја се понавља онима који је заборављају - Sputnik Србија
Пилот Миленко Павловић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"

У књизи намењеној деци узраста од седам до петнаест година описане су значајне битке у којима су јунаци српске историје постали славни, а међу њима су Милош Обилић, Кнез Лазар, Деспот Стефан Лазаревић, Карађорђе, Хајдук Вељко, Марко Миљанов, Милунка Савић, Војвода Вук, Мика Маџаревић, као и хероји новије српске историје – пилот Миленко Павловић, Бошко Перић Пеша из Републике Српске, Јагуар и Груби, јунаци с Кошара.

Историја занимљивија од холивудских филмова

Највећи изазов за аутора текста, историчара Милана Бојића, био је како прилагодити садржај књиге данашњој деци, навикнутој на савремену технологију, компјутере, таблете и мобилне телефоне.

© Удружење Добродетељ, Владимир Крстић ЛациКарађорђе, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Српски јунаци од Косовског боја до Кошара: Историја се понавља онима који је заборављају - Sputnik Србија
Карађорђе, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"

„Као модел за књигу о српским јунацима послужила су бројна издања те врсте из Русије, намењена деци, као и једно италијанско издање. Ови пројекти рађени су у сарадњи са психолозима и педагозима, што нам је послужило као драгоцено искуство у раду на књизи. Први део књиге садржи историјски проверене, истините, али романсиране описе битака у којима су се прославили српски јунаци, док су у другом делу књиге наведени кратки историографски подаци о сваком од њих“, каже Бојић.

© Удружење Добродетељ, Владимир Крстић ЛациМилош Обилић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Српски јунаци од Косовског боја до Кошара: Историја се понавља онима који је заборављају - Sputnik Србија
Милош Обилић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"

Аутор додаје да се трудио да причу о сваком јунаку гради на филмски, „холивудски“ начин, да текстови буду кратки, испуњени акцијом и емоцијама.

„Свака прича носи неку поуку и то сам нагласио и у уводном обраћању деци: Сваки пут када штитите слабијег, када помажете немоћном, када сте праведни и вредни, када волите своје ближње и своју земљу, јуначки дух предака оживљава у вама“, истиче Бојић.

Аутори су, напомиње он, свесни да је број важних личности које су својим јунаштвом обележиле српску историју много већи, али да су одлучили да тај избор сведу на 12 јунака, како садржај књиге не би био преобиман.

Марко Краљевић – Несагласје традиције и историографије

Он напомиње да се као аутор трудио да у избор уврсти само оне личности из српске историје о чијим подвизима постоје историографски проверени подаци, те тако у њој нема, рецимо, Марка Краљевића.

„Наша епска традиција и народно предање кажу да је Марко Краљевић био велеики јунак. Ипак, у историјским изворима не постоји запис ни о једном његовом јунаштву. Званична историографиј сматра да он није био јунак, да је био турски вазал. Ја не бих с пуном сигурношћу тврдио да је званична историографија у свему у праву, јер то што немамо изворе не значи да он није био јунак, али немамо ни доказе за то. Пошто је реч о књизи за децу, циљ нам је био да подаци које наводимо буду потпуно проверени и да не збуњујемо младе читаоце поређењем званичне историографије и традиције“, објашњава Бојић.

Наш саговорник додаје да је идеја ауторског тима била да се издањем обухвате личности са свих подручја на Балкану на којима живе Срби, па су се тако у књизи нашле и приче о црногорском јунаку Марку Миљанову и Бошку Перићу Пеши из Републике Српске.

© Удружење Добродетељ, Владимир Крстић ЛациМилунка Савић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Српски јунаци од Косовског боја до Кошара: Историја се понавља онима који је заборављају - Sputnik Србија
Милунка Савић, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"

„Свакако смо желели да споменемо и жене, тако да је ту Милунка Савић, несумњиво велики херој и у рату, и у миру. Има још јунака што се жена тиче, можемо споменути Софију Јовановић, која је се истакла у Балканским ратовима. Много је и других жена и мушкараца који су заслужили да буду у једном оваквом избору, али ово је тек почетак и биће прилике да то исправимо у наредним издањима“, наводи Бојић.

Историја се понавља ономе ко је заборавља

„Код нас, нажалост, има много јунака који нису нашли своје место под историјским сунцем, јер смо ми народ који лако заборавља своје јунаке и великане. Нажалост, историја показује да се много пута понавља ономе ко је заборавља. Ми немамо елементарно поштовање према јасеновачким жртвама. Морамо много да научимо о томе како се поштују сопствене жртве јер, ако то не научимо, бојим се да ће нам се историја и надаље понављати“, упозорава наш саговорник.

Он подсећа на Михајла Мику Маџаревића, заборављеног јунака из Првог светског рата, који је својом спретношћу и интелигенцијом у више наврата успео да преокрене ток сукоба и да омогући српској војсци и савезницима да напредују у борби против непријатеља.

„Он је на Солунском фронту успео на генијалан начин да освоји једно митраљеско гнездо Бугара и тиме омогућио напредовање савезницима. Главнокомандујући Живојин Мишић скинуо је одликовање са својих груди и ставио га на његове. Он је после рата радио у некој фабрици, шећерани, после тога је емигрирао у Америку. Сматран је за једног од најспособнијих војника у Првом светском рату, много је задужио наш народ, а ми смо га заборавили“, подсећа Бојић.

Болна тема – четници и партизани

На питање зашто у књизи нема ниједног јунака из периода Другог светског рата, наш саговорник напомиње да аутори нису желели да задиру у „болну тему четника и партизана“.

„Било је јунака и међу једнима, и међу другима, али је наш народ у вези с тим питањем веома подељен. Када је реч о Другом светском рату, велика је разлика између нас и Русије. У Русији је Други светски рат оно што је за нас Први светски рат. Нама су идентитет и национална традиција, све оно што јесмо, повезани с Првим светским ратом. То је као у психлогији: као када човек уради нешто лоше у животу па жели то да потисне, тако и у историји – наш народ као да има потребу да потисне период Другог светског рата, не због самог рата, него због језиве поделе у то време“, сматра Бојић.

Цивилизација - Sputnik Србија
Историја коју не пишу победници: Како су обични људи стварали будућност

Он, међутим, каже да то што у првој књизи аутори нису желели да обрађују контроверзне теме, не значи да у наредним издањима неће то учинити.

Књигу је илустровао Владимир Крстић – Лаци, аутор који је много пута награђиван у Србији али и у ЕУ за своје илустрације и стрипове. Књига је великог формата тако да илустрације одају снажан утисак не само својим квалитетом већ и својом величином.

Удружење „Добродетељ“ до сада је објавило четири књиге у едицији „Добро дете“: „Приче о доброти“ белоруске ауторке Елене Михалнеко, „Кад је Цар био мали“ по причи владике Николаја Велимировића, коју је илустровао и приредио Драган Лазаревић - Де Лазаре, књигу „Небо је граница“ Бојане Марковић, намењену тинејџерима и „Српски јунаци од Косовског боја до Кошара“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала