Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Србија чека Олимпијске игре – нека нас буде бар стотину

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаИвана Шпановић
Ивана Шпановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Организатори Олимпијских игара у Токију су учинили све што су могли да се највећа спортска смотра одржи у заказаном термину, 2020. године, али су пандемијске околности приморале надлежне да донесу рационалну одлуку и да помере ОИ за ову, 2021. годину.

За сада, Србија има 65 загарантованих места у Токију у 12 спортова, а постоје шансе и да се тај број увећа.

Сигурни путници на такмичење које ће почети 23. јула и трајати до 8. августа – 34 спортисткиње и 31 спортиста, што даје велику наду Србији да ће се из Земље излазећег Сунца вратити са медаљама.

Велика нада Србије је Ивана Шпановић, бронзана са Олимпијских игара у Рију и фавориткиња за одличје у дисциплини скок удаљ, а у бацању кугле надметаће се 24-годишњи Армин Синанчевић.

Женска кошаркашка репрезентација Србије, предвођена селекторком Марином Маљковић ће бранити бронзу из Рија, ту ће бити и баскет тим, а очекује се да и мушка кошаркашка репрезентација обезбеди место у Токију, кроз квалификације.

​У кануу ће наступити три српска такмичара, у веслању мушки тандем, у каратеу Јована Прековић у категорији до 61 килограма, а у стрељаштву две мушка такмичара и три девојке.

Место на пливачком турниру су обезбедили Вук Челић, Чаба Силађи, Велимир Стјепановић и Ања Цревар, репрезентација у стоном тенису, те теквондо тим, који ће чинити Тијана Богдановић и Милица Мандић, а и даље постоји могућност да српску заставу понесе некадашњи ирански шампион Мехди Ходабахши.

Селектор Зоран Терзић ће у Јапан повести женску одбојкашку репрезентацију, његов колега Дејан Савић мушки ватерполо тим, а у рвању ће наступити Стеван Мићић, Мате Немеш и Михаил Кајала.

​Занимљивост је да ће на ОИ као спорт бити уврштен и брејкденс, где ће Србија такође имати репрезентацију, а и даље постоји могућност да се српски тим прошири, такмичарима из атлетике, бициклизма, веслања, џудоа, кајака, каратеа, пливања, рвања, синхроног пливања, спортског пењања, стоног тениса, тениса, триатлона, кошарке и рукомета.

Подсетимо, пре четири године Србију је представљало 104 такмичара у 14 спортова, освојено је осам медаља, а понела их је половина – њих 52.

► Спутњиков спортиста године: Тихи херој гласних дела – Никола Миротић

► Званично ништа од новог „гастарбајтера“ у Црвеној звезди

► Победа Звезде у сенци страшног нокаута боксера Партизана /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала