Посланик Бундестага: Одустајање од „Северног тока 2“ је самоубиство

CC BY-SA 2.0 / Wolfgang Schwichtenberg /Flickr / Брод "Фортуна" за полагање цеви за изградњу гасовода "Северни ток 2"
Брод Фортуна за полагање цеви за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Бундестага Валдемар Герт изјавио је за телевизију „360“ да би могуће одустајање од руског пројекта „Северни ток 2“ у условима постепеног затварања нуклеарних електрана у Немачкој представљало самоубиство и апсурд.
„Одустајање од ‘Северног тока 2’ је једноставно самоубиство. Огроман недостатак енергије. ‘Северни ток 2’ неће покрити немачке енергетске потребе. Можете ли да замислите да га још и не покренемо?“, рекао је Герт.

Осим тога, посланик је претпоставио да озбиљан проблем за Немачку такође представља и одустајање од нуклеарне енергије. Према речима парламентарца, одлука о затварању нуклеарке донета је „услед зелене хистерије“.

Пројекат ће успети

Раније је Герт у изјави за Спутњик изразио уверење да ће цевовод бити изграђен без обзира на реакцију старих или нових америчких власти.

„Каква год била ситуација у Америци, једно их све уједињује – то је огромна неспремност да се успоставе односи Русије и Немачке, да буду конструктивни и пословни. ‘Северни ток 2’ ће бити изграђен без обзира на то како се понаша нова или стара администрација“, рекао је Герт.

Он сматра да због ситуације на енергетском тржишту влада Немачке сада „нема другог избора“ нго да подржи руски пројекат.

Путоказ са логом компаније Норд стрим 2 која руководи изградњом гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Меркелова: Став Немачке према пројекту „Северни ток 2“ остаје непромењен

Осим тога, Герт је навео да ће питање завршетка изградње представљати „озбиљан тест“ суверенитета одлука Берлина.

Гасовод „Северни ток 2“ 

„Северни ток 2“ предвиђа изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње који ће се испоручивати од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Немачка влада сматра да је „Северни ток 2“ економски пројекат који треба завршити до краја, док САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Амерички Сенат одобрио је нацрт војног буџета за 2021. финансијску годину који, између осталог, предвиђа и санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала