Хрватски медији о помоћи након разорног земљотреса: Србија донирала више од Католичке цркве

© AP PhotoЗемљотрес у Хрватској
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија
Пратите нас
Католичка црква у Хрватској је за помоћ становницима на земљотресом угроженом подручју издвојила седам милиона куна, што је за око 550.000 куна мање у односу на донацију државе Србије, пише хрватски портал Индекс.

Портал указује да је финансирање Католичке цркве у Хрватској нетранспарентно и немогуће је, кажу, сазнати колико се новца слива из разних извора у црквену касу.

Хрватска бискупска конференција (ХБК) је, додају, два дана након земљотреса који је погодио Сисак, Петрињу и Глину и шире подручје тих градова, саопштила да ће донирати седам милиона куна, као и да ће тај новац усмерити онима који живе у Сисачкој бискупији и Загребачкој надбискупији.

Како је тада најавио генерални секретар ХБК Крунослав Новак, о даљој помоћи ће се расправљати на предстојећем пленарном заседању тог највишег црквеног органа, када ће се анализирати ситуација на терену и утврдити потреба помоћи, а одредиће се, казао је, и други начини могућег деловања.

Најављен је и пројект постављања камп-кућица, односно стамбених контејнера које Хрватски Царитас настоји да обезбеди заједно са Малтешким редом.

Дан након разорног потреса, подсећа Индекс, Влада Србије Хрватској је упутила износ од милион евра, што је готово 550.000 куна више од износа који је одредила Црква, институција која, како се наводи, из џепова пореских обвезника годишње добије око милијарду куна. 

Нуклеарна електрана Кршко - Sputnik Србија
Земљотрес у Хрватској потресао ЕУ – две земље на ивици сукоба због нуклеарне електране

Тачан износ који се сваке године дарује Цркви није познат јер је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна, пише портал.

Притом, додаје се, Католичка црква у Хрватској новац добија и од државе, жупанија и локалних нивоа.

Уз то Црква има 2.000 правних особа којима управља или с којима је повезана и притом је, кажу, сав новац који добија од државе изузет од провере државне ревизије.

До бројке од око милијарду куна годишње дошли су истраживачки новинари који су се бавили том темом, уз напомену да то и даље није коначни износ, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала