Који народ највише ради, који воли шопинг и кућне послове, а ко се највише излежава

© AFP 2023 / Michele TantussiРадник поред турбо-мотора у фабрици "Сименс" у Немачкој
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Светски економски форум анализирао је навике у 23 земље света, оцењујући колико се ефективно времена троши на плаћени посао, потом спавање, неплаћени рад, односно волонтирање, кућне послове...

Србија и Хрватска нису обухваћене овим истраживањем, али јесу медитеранске земље којима смо врло слични по животним навикама, а то су Грчка, Италија, Шпанија, Португалија и Француска. 

Најзапосленији су Кинези, који дневно раде 315 минута, што је ефективно нешто више од пет сати. Занимљиво је да су Немци, за наш појам великих радника, на средини табеле с 224 минута, а најмање се „троше“ Французи (170 минута) и Италијани (149 минута). 

Након напорног рада Кинези се и најдуже одмарају, тачније спавају 9 сати и 20 минута. Јужнокорејци готово да не спавају. Једини су у лежећем положају мање од 8 сати, тачније 7,51 сат.

Волонтирањем или сличним неплаћеним пословима највише се посвећују Скандинавци. Некако то и не чуди. Финци дневно за добробит суседства или шире заједнице потроше 104 минута, а Норвежани четири минута мање, преноси Слободна Далмација.

Кућни послови и шопинг најомиљенија су забава Мексиканаца, потроше на то 202 минута, Португалци су на средини са 176 минута, а Корејци и не знају шта је шопинг и прање судова. Само 89 минута!

Кад је реч о ићу и пићу, Французи су први, са 133 минута, па Италијани са 127 минута, а између су Грци са 128 минута. Ту су и Шпанци са 126 минута. 

Не зна се како стигну да једу и пију Американци у 63 минута и Канађани – 65 минута.

На остале облике опуштања највише ће се одлучити Норвежани (183 минуте) и Ирци са 178 минута, али њих при томе не занима "гледање" у ТВ екран и слушање радијског програма.

За то су највише заинтересовани Американци, који ће два и по сата седети испред телевизора. Занимљиво, Индијци само један сат.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала