Шта све може јуришна беспилотна летелица „Орион“

Пратите нас
Русија је крајем године први пут приказала јуришну беспилотну летелицу „Орион“, а дрон је први пут лансирао и навођене ракете мале величине. Војни експерти су сигурни да ће употреба беспилотних летелица побољшати борбене и оперативне способности руских Оружаних снага.

Стручњаци објашњавају да такве беспилотне летелице играју важну улогу, посебно када са непријатељске стране нема система ПВО намењених за борбу против ове врсте дронова. Искуство страних војски, посебно америчке и израелске, показује ефикасност употребе таквих дронова у локалним сукобима.

„Калашњиков“ представио први патролни дрон-камиказу Ланцет (видео) - Sputnik Србија
Руска војска: Дронови-камиказе „Калашњиков“ се одлично показали у Сирији

Колико су јуришни дронови значајни у борбама, говори и податак да су само током 2020. године имали кључну улогу у три различита сукоба. Турска је уз њихову помоћ успорила офанзиву сиријске владе у Идлибу. У Либији су такође помогли да се преокрене ситуација и одбију Хафтарове трупе од Триполија. Недавно је примећена и њихова употреба у биткама за Нагорно-Карабах.

Русија убрзано развија борбене беспилотне летелице, а масовна употреба „Ориона“ у војсци ће, по оцени стручњака, вратити паритет са потенцијалним непријатељем у овој класи опреме.

Орион“ је, како истичу војни аналитичари, вишефункционални беспилотни систем који је у стању да извршава широк спектар задатака, укључујући нападе на копнене циљеве. Према међународној класификацији, ова руска беспилотна летелица спада у класу дронова са летом средње висине и са дугим трајањем лета.

Први беспилотни систем „Орион“ већ је почео да улази у ваздухопловне снаге Русије, напомиње руски војни експерт Дмитриј Корњев.

„То је оно што смо сви чекали. Наравно, ово у великој мери проширује могућности за употребу ове врсте апарата. Принцип рада овде је прилично једноставан, то је, у неку руку, извиђачки и јуришни комплекс. Апарат открива мету, уверава се да је управо то циљ који мора бити погођен, а у реалном времену у ове сврхе користи навођене ракете. Бонус ’Ориона‘ је што је ово дрон који већ производи наша индустрија и који је већ стављен у употребу“, рекао је за Спутњик Корњев.

„Орион“ и у календару и на бојном пољу

Лансирање хиперсоничне ракете Циркон са фрегате Адмирал Горшков у Белом мору - Sputnik Србија
Планови руске војске за наредних неколико година

Руско Министарство одбране је први пут показало званичну фотографију ударног дрона „Орион“ у календару за 2021. годину, где су представљене и друге слике најновије руске технике: ловац пете генерације Су-57, подморница класе „Бореј“, тенк Т-90М „Прорив“, БМП „Армата“ и други.

Беспилотна летелица „Орион“ у календару је приказана са бомбама КАБ-20. То су мале распрскавајуће бомбе тежине 21 килограм са сателитским или ласерским системима за навођење, намењене за уништавање непријатељских трупа и лаких оклопних возила.

Извор из војно-индустријског комплекса рекао је за Спутњик да је беспилотна летелица „Орион“ извела ефикасно гађање навођеним ракетама по циљевима на полигону, чиме је „Орион“ постао први руски дрон који користи ову врсту оружја.

Развој новог дрона започет је 2011. године по налогу Министарства одбране Русије. Први прототип произведен је 2015. године, након чега су започета тестирања. Извозна верзија представљена је на аеро-митингу МАКС-2017.

Дрон је тежак 1.100 килограма, носивост му је 250 килограма. Распон крила апарата достиже 16 метара, а дужина корпуса је осам метара.

У прамцу „Ориона“ налази се опрема за надзор и нишањење, а у центру трупа дигитална радио-опрема, укључујући станицу за ометање. „Орион“ је опремљен мотором АПД-110/120 од 120 коњских снага, који је развила компанија „Агат“.

„Извиђачка верзија дрона ’Орион‘ има домет од 250 километара. То значи да може доћи до циља удаљеног више од 100 километара и вратити се назад. Трајање лета му је до 24 сата, што је прилично пуно. Висина лета је око осам хиљада метара. Није неопходно да увек буде на овој висини, али на њој добија максималану прегледност“, каже Корњев.

Русија прави дронове, али и ствара заштиту од противничких летелица

Дрон на нишану - Sputnik Србија
Русија прави ново оружје за одбрану од беспилотних летелица

Експерти оцењују да је ово велики пробој у стварању јуришних беспилотних летелица и демонстрација да је Русија на овом подручју достигла ниво Израела и САД, који се сматрају најбољим у стварању беспилотних летелица. Очекује се да ће руски јуришни дронови бити тражени не само у руској војсци, него и у иностранству.

Постоје и најаве да ће на основу „Ориона“ бити створена и беспилотна летелица „Сиријус“, повећане тежине и димензија. Раније је било речи о томе да би нови дрон могао да има свој први лет 2022. године.

Претпоставља се да ће „Сиријус“ моћи да прелети 10 хиљада километара и остане у ваздуху до 40 сати при максималном оптерећењу.

Тренутно руска војска у арсеналу има неколико типова извиђачких беспилотних летелица — „Орлан-10“, „Лејер“, а када је реч о јуришним, ту су „Кронштат“, „Орион“, „Луч“, „Корсар“.

Поред тога, руска војска у арсеналу има и два тима дронова-камиказа, а то су летелице „Куб“ и „Ланцет“.

Такође, руске одбрамбене компаније покренуле су пројекат прављења новог радио-локационог комплекса далеког домета, који ће служити за откривање непријатељских дронова, али и за навођење ракетних система који ће их потом обарати.

Поред тога, руска одбрамбена корпорација „Ростех“ ради на изради пројекта система за заштиту оклопних возила од беспилотних летелица. Потреба за оваквим наоружањем појавила се након што је пракса показала да се у локалним конфликтима веома често користе јуришни дронови за напад на противника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала