Велико откриће у Јордану: Нађено место где је Јован Крститељ осуђен на смрт

© Wikipedia / Јавно власништво/The Yorck ProjectФреска Јована Крститеља из манастира Грачаница
Фреска Јована Крститеља из манастира Грачаница - Sputnik Србија
Пратите нас
Археолози тврде да су открили место где је Јован Крститељ осуђен на смрт. Ради се о локалитету Махерон у данашњем Јордану, где се, према тврдњи археолога, налазио подијум на ком је Салома од краља Ирода Антипе тражила главу Исусовог претече.

Према предању, Јован Крститељ, познат и као Јован Претеча, најавио је долазак Исуса Христа на земљу. Библија, али и римски писац Флавије Јосиф, сведоче како је Јован Крститељ изгубио живот. Управо је римски писац навео тврђаву Махерон у близини Мртвог мора као место његовог погубљења.

Ковчег са десном руком Јована Крститеља  - Sputnik Србија
Тајна „малтешких светиња“: Филм о руци Јована Крститеља на Цетињу /видео/

Краљ Ирод Антипа страховао је од растућег утицаја Јована Крститеља, пише Флавије Јосиф, па га је због тога погубио. Библија наводи како је Ирод Антипа погубио Јована у замену за плес.

Библијска прича говори како је Ирод Антипа желео да се ожени Иродијадом, бившом женом свог брата Филипа, против чега је иступио Јован Крститељ.

На Иродовом рођенданском слављу, Иродијадина ћерка Салома плесом је одушевила Ирода, па јој је он за награду обећао шта год пожели, а она је затражила главу Јована Крститеља.

Археолози који истражују овај локалитет сада тврде да су нашли плесни подијум на коме је донета ова смртна пресуда, објавио је Лајвсајенс.

​Ђеже Вереш, вођа истраживања, наводи да су открили и престо Ирода Антипе.

Локалитет на ком су обављена нова истраживања познат је већ деценијама, али су археолози тек сад утврдили да се ради о Иродовом трону, навео је Вереш. Будући да се ради о краљевском трону, јасно је да је у његовој близини био и плесни подијум на ком је Салома одиграла смртоносни плес, тврди археолог.

© Wikipedia / Јавно власништвоТицијанова слика Саломе са главом Јована Крститеља
Велико откриће у Јордану: Нађено место где је Јован Крститељ осуђен на смрт - Sputnik Србија
Тицијанова слика Саломе са главом Јована Крститеља

Тим археолога објавио је у својој књизи и реконструкцију изгледа замка из времена када је погубљен Јован Крститељ.

Међутим, мишљења стручњака о овом открићу су подељена.

Мортен Хернинг Јенсен, норвешки стручњак, аутор књиге о Ироду Антипи, наводи да је историјски могуће да је ово откриће оно за шта га сматра Вереш.

Исус - Sputnik Србија
Нова научна открића о родном месту Исуса Христа

Са друге стране, Џоди Магнес, професорка на Универзитету Северне Каролине, хвали рад тима археолога, али откриће према ком је нађен Иродов трон, доводи у питање. Како каже, предмет за који Вереш тврди да је трон Ирода Антипе, много је мањи од трона његовог оца Ирода Великог у зимској палати у Јерихону.

Ерик Мајерс, професор емеритус на Универзитету Дјук, опет, наводи да је веома могуће како је нађен трон Ирода Антипе.

„По свему судећи, нађено је идеално поклапање литерарних и археолошких извора који смештају погубљење Јована Крститеља на то одређено место. У питању је јак „случај“ и жељно очекујем коначни извештај“, рекао је Мајерс.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала