Долази зима, али не дуга и хладна: Метеоролог открива и какво би могло да буде лето 2021.

CC0 / Pixabay / Скијалиште
Скијалиште - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Долази зима, али не дуга и хладна“, најавио је метеоролог Недељко Тодоровић. Навео је да би ова зима могла да буде хладнија од прошлогодишње и да има више снега. Тодоровић је истакао да би, према његовим прорачунима, предстојеће лето могло да буде топлије и да има више дана са температуром вишом од 35 степени.

Тодоровић је за РТС рекао је да нас данас очекује благи пораст температуре, а да нас пад температуре очекује од Божића. Снег се може очекивати у недељу и у нижим пределима.

„Како одмиче седмица, та снежна зона би полако се спуштала у ниже пределе. Пре свега, у брдско-планински део земље, а онда, у недељу, понедељак и уторак, и у осталим нижим пределима, укључујући и подручје Београда и Војводине“, рекао је Недељко Тодоровић.

Истакао је да ће у планинским пределима бити доста новог снежног покривача, али и да је проблематично то што ће на подручју Београда бити мало снега.

Тодоровић је навео да ће јужно од Саве и Дунава бити више снега него у Београду и Војводини, као и да на Копаонику висина снега тренутно износи 40 центиметара, што је мало мање него иначе.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода је истакао да би, према проценама, ову зиму оценио као средње благу.

„Било би више снега и снежног покривача у односу на прошлу зиму. Прошла година је била стварно и скромна по хладноћи, тј. по температури. У Београду је био један дан са снежним покривачем у фебруару и један у марту“, навео је Тодоровић.

Епидемија се искомпликовала пошто је сунце било на минимуму активности

Говорећи о утицају ултраљубичастог (УВ) зрачења на број заражених корона вирусом, Недељко Тодоровић је навео да се епидемија корона вируса додатно искомпликовала због тога што је сунце у последњих годину дана било на минимуму сунчеве активности.

„То значи да је и УВ зрачење врло мало. Сад улазимо у један нови циклус сунчевог зрачења и вероватно је да се на пролеће и на лето повећа и УВ зрачење, а паралелно с тиме биће и више сунчаних дана, јер нема повећаног УВ зрачења, ако нема повећаног броја сунчаних дана, “казао је Тодоровић.

Додао је да би, према његовој процени, посматрајући активност сунца, негде од марта и априла, требало да се догоди одређена врста дезинфекције УВ зрацима.

Следеће лето би могло да буде топлије од прошлогодишњег

Тодоровић је навео да блага зима не претходи топлом лету и да се не може са сигурношћу утврдити да је то повезано.

„Прорачуни и крива поновљивости топлих лета говоре да би наредно лето имало већи број дана са температуром изнад 35 степени, у односу на прошло лето када смо имали два до три дана када је температура била преко 35 степени“, рекао је Тодоровић.

Навео је да би наредног лета требало да буде између седам и десет дана са температуром изнад 35 степени, а да је просек око пет дана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала