Лекарка парализована после Фајзерове вакцине, породица тражи додатна испитивања

© Фото : PixabayДоктор
Доктор - Sputnik Србија
Пратите нас
Здравствене власти у Мексику покренуле су истрагу након што је млада лекарка остала парализована убрзо након примања Фајзерове вакцине против вируса корона. Њена породица је тражила да се спроведу додатна истраживања.

Карли Сесилији Перез делимично су се парализовале руке и ноге само неколико сати након што је 30. децембра примила вакцину компанија „Фајзер“ и „Бионтек“ и она је одмах пребачена на интензивну негу болнице у мексичкој држави Нови Леон. Према наводима медија, она је имала и потешкоће у говору.

Перезова је пола сата након примања вакцине имала и низ напада, осип на кожи, слабост и потешкоће са дисањем и тада јој је прелиминарно дијагностикован енцефаломиелитис (упала мозга и кичмене мождине).

Она је сада у стабилном стању и више нема нападе, али је њена породица  затражила додатна испитивања ради утврђивања потенцијално скривених нежељених дејстава Фајзерове вакцине против вируса корона, као и даљу анализу њеног стања како би се утврдило да ли је имала било које алергије које су могле покренути екстремну реакцију, преноси РТ.

„Не инсистирамо на томе да је то изазвала вакцина. Међутим, неопходно је разјаснити да ли је то повезано са примањем вакцине. Не тврдимо да је то био разлог. Требало би да се ураде истраживања да би се то потврдило“, рекао је Карлос Палестино, рођак лекарке.

Пре вакцинисања, Перезова је наводно имала нежељене алергијске реакције на антибиотике триметоприм и сулфаметоксазол који код неких пацијената могу изазвати нападе, осип на кожи и анафилактички шок.

У децембру 2020. амерички Центри за контролу и превенцију болести забележили су најмање четири случаја делимичне парализе лица (Белова парализа) код особа које су примила Фајзерову вакцину. 

Вакцинација - Sputnik Србија
Преминула особа која је међу првима примила вакцину у Швајцарској

Међутим, мексичко Министарство здравља тврди да током испитивања Фајзерове вакцина на људима није забележен ниједан случај енцефалитиса (отока мозга).

Перезова ће остати под надзором, а и даље узима терапију, укључујући стероиде и антиконвулзивне лекове како би смањио ризик од поновљених нежељених ефеката.

Породица Перез каже да су алармирали јавност како би скренули пажњу на случај у нади да ће млада лекарка бити излечена и да ће други бити поштеђени сличних нежељених дејстава, наглашавајући да не покушавају да одврате јавност од вакцинације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала