Руски патријарх у божићној посланици: Неразумни су они који игноришу епидемију

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПатријарх Кирил
Патријарх Кирил - Sputnik Србија
Пратите нас
Патријарх московски и читаве Русије Кирил сматра да је неразумно игнорисати епидемију вируса корона и медицинске препоруке и људе који се тако понашају упоредио са неверницима.
„Знам да постоје људи који ни у шта не верују, ни у болест, ни у опасност, игноришу медицинске савете. Али ми који верујемо знамо да на свету не постоје само ти глупи и неразумни људи – а можемо их тако назвати – него да постоји и мноштво људи који у Бога не верују. Феномен неверовања постоји и он је увек опасан. Веома је опасно када људи не верују у Бога, опасно по живот. Исто тако као што је данас опасно ако људи не верују у ширење инфекције и не чувају се“, рекао је патријарх током проповеди после литургије у Храму Христа Спаситеља у Москви на бадњи дан.

Патријарх је рекао да је неопходно поштовати препоруке лекара: носити маске, држати дистанцу, јер, како је додао, наша неопрезност може да буде узрок страшне болести.

„Позивам вас све да се понашате у складу са тим захтевима. Не треба их игнорисати“, рекао је Кирил и додао треба долазити у храмове али уз поштовање санитарних мера.

У својој божићној посланици која је објављена на веб-сајту Руске православне цркве патријарх је позвао вернике да се моле за све оне који су оболели од вируса корона и да помажу ближњима.

„Данас када народи на читавој Земљи преживљавају сложена искушења нове болести, када су срца људи испуњена страхом и забринутошћу за будућност, од изузетне важности је ојачати саборну и појединачну молитву, допринети Господу улажући посебан напор у чињење добрих дела“, навео је патријарх.

Како је раније објављено у Московској патријаршији вечерашњу божићну литургију ће у Храму Христа Спаситеља служити патријарх а то ће традицинално преносити телевизије од 23 сата по локалном времену.

Због вируса корона ове године богослужењу неће моћи да присуствују старији од 65 година и хронични болесници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала