Српски филмови на фестивалу у Трсту

CC0 / Pixabay / Пројекција филма у биоскопу
Пројекција филма у биоскопу - Sputnik Србија
Пратите нас
Филмски фестивал у Трсту, ове године се одржава онлајн, од 21. до 30. јануара, а на програму су, као и последњих година, бројни српски филмови и српске мањинске копродукције.

Фестивал ће отворити чувени класик Емира Кустурице, филм „Подземље“, овенчан „Златном палмом“ Канског филмског фестивала 1995. године, по сценарију Душана Ковачевића, саопштено је из Филмског центра Србије.

На програму је и „Одисејев поглед“, такође великана Теа Ангелопулуса из исте године, делом сниман и у нашој земљи и настао уз учешће и овдашњих филмских радника.

У склопу богате понуде који се састоји од 29 дугометражних играних, 19 документарних, 16 краткометражних филмова и 25 бочних програма, биће приказана и следећа српска филмска остварења: вишеструко награђивани играни филмови „Отац“ Срђана Голубовића и „Мој јутарњи смех“ у режији Марка Ђорђевића.

Ту су и дугометражни документарни филм "Повратак кући — Марина Абрамовић и њена деца“ Бориса Миљковића и филм „Домовине“ Јелене Максимовић са Јеленом Ангеловски у главној улози, остварење награђено на недавном Фестивалу ауторског филма у Београду.

У програм овог фестивала уврштене су и две скорашње и запажене српске мањинске копродукције, остварења „Сутон“ Шарунаса Бартаса, копродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, пролетос одабрана за званични програм овогодишњег Канског филмског фестивала, и Малмкрог, румунског синеасте Кристија Пујуа, заснован на филозофском делу „Три разговора“ Владимира Соловјова, а реализован је у копродукцији Румуније, Србије, Швајцарске, Шведске, Северне Македоније и БиХ.

На програму је и кратки играни филм „Армадила“ по сценарију и у режији Горане Јовановић, а који је летос приказан на Сарајевском филмском фестивалу, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала