Република Српска није поклоњена, за њу су се изборили најбољи: Поруке са свечане академије /видео/

© Sputnik / Александар МилачићСрпска застава на дефилеу поводом прославе Дана Републике Српске у Бањалуци.
Српска застава на дефилеу поводом прославе Дана Републике Српске у Бањалуци. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да Република Српска није поклоњена, да су се за њу изборили најбољи и да је обавеза свих да је чувају и граде за будуће генерације.

„Наш историјски циљ је самостална и слободна Република Српска и морамо научити лекцију, коју су мојој генерацији предали наши преци. Немати државу је нешто што су Срби научили на најгори могући начин и у разним бунама и нажалост и последњем грађанском рату“, истакао је Додик у видео обраћању на свечаној академији која се поводом Дана Републике Српске одржава у Бањалуци.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Нећемо да се кријемо, борили смо се да бисмо имали државу: Додик о Дану републике Српске /видео/

Он је рекао да је Република Српска у Дејтонски споразум унела свој субјективитет и све непходне елементе државности - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница, пренела је РТРС.

„Заузврат, добили смо мир и међународну верификацију Републике Српске као равноправног ентитета у оквиру БиХ са високим степеном аутономије“, поручио је Додик.

Он је истакао да ће се борба на политичком плану са онима који опструишу Републику Српску наставити и да она неће бити нимало лака ни у идућој години.

Навео је да оно што одваја идућу годину од свих година до сада, што се тиче Републике Српске, јесте то да она наредне године слави 30 година и да се мора припремити за то.

„Морамо бити још јачи и морамо то учинити на најбољи могући начин“, нагласио је Додик.

На свечаној академији видео укључењем обратио се и министар иностраних послова Србије Никола Селаковић.

„Србија воли, поштује и подржава РС, на то је обавезује не само убедљива већина мишљења грађана, већ и међународно право и Дејтонски мировни споразум и из тога проистиче и дужност Србије да брине о Републици Српској“, изјавио је Селаковић.

Српски народ у Републици Српској треба да буде поносан на оно што је створио. Републику Српску може да разграђује и разводњава само онај који ју је стварао, јер она је историјски и политички чинилац и непромењива чињеница“, рекао је Селаковић.

Декорација у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске. - Sputnik Србија
Република Српска слави 29. рођендан, честитке из Србије /видео, фото/

Врховни интерес српског народа у времену пред нама јесте, каже Селаковић, борба за очување мира и стабилности.

„Мир и стабилност морају да буду наш национални пројекат и наша национална грађевина, а Србија и Република Српска у том настојању морају да буду јединствене чак и онда када се у тој борби суочавају са онима којима ти циљеви нису приоритетни“, поручио је Селаковић, преноси РТРС.

Селаковић је нагласио да је српски народ један и у вредносном смислу недељив. Везује нас наш језик, култура, историја и традиција, наше Светосавље, наша херојска прошлост и заједничка етика, наша љубав према слободи и нашој црвено - плаво - белој застави, додао је он.

„Нека Србија и Република Српска наставе да живе у слози и љубави и нека се између нас никада нико више не дрзне да поставља баријере и препреке тамо где треба да стоје мостови и испружене братске руке“, рекао је Селаковић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала