Путин сазвао састанак: Први сусрет азербејџанског и јерменског лидера од краја рата у Карабаху

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Трилатерални преговори председника Русије Владимира Путина, лидера Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана биће одржани у понедељак 11. јануара у Москви на иницијативу шефа руске државе.

Прес-служба Кремља је саопштила да стране намеравају да разговарају о току реализације изјаве лидера три земље о Нагорно-Карабаху, усвојене 9. новембра 2020. године, као и да размотре кораке за решавање проблема у том региону.

Према информацијама прес-службе, посебна пажња биће посвећена питањима пружања помоћи становницима подручја која су погођена услед ратних дејстава, као и деблокади и развоју трговинско-економских и саобраћајних веза. Поред тога, планирани су одвојени разговори Путина са Алијевим и Пашињаном.

С тим у вези, прес-служба је пренела да је руски лидер разговарао телефоном са председником Француске Емануелом Макроном о питањима у вези најављеног састанка тројице лидера.

У саопштењу је додато да је Макрон подржао напоре Русије у доприношењу регулисања ситуације у Карабаху. Председници су истакли да је важно пружање хуманитарне помоћи становницима региона, укључујући и преко специјализованих међународних организација.

Истовремено, портпаролка јерменског премијера Мане Геворгјан изјавила је да на најављеном трилатералном састанку у Москви није планирано потписавање докумената који се тичу решавања карабашког питања или неких других територијалних питања. Према речима портпаролка, планирана агенда састанка лидера је и економске природе.

„Уколико током састанка буду постигнути споразуми по питању дневног реда, односно у вези економских тема, размене заробљеникаи питања несталих, могуће је потписивање заједничке изјаве након састанка“, рекла је она.

Наоружани мушкарац у Келбаџарском рејону Нагорно-Карабаха - Sputnik Србија
Мир у Карабаху на делу: Размена заробљеника по принципу „сви за све“

Иначе, ово ће бити први састанак азербејџанског председника и јерменског премијера након окончања рата у Карабаху.

​Подсетимо, борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно су се оптуживали за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Овај документ представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала