Време је за нови Интернет: Творац најјаче мреже на свету створио противтежу моћи гиганата

© AFP 2022 / FADEL SENNAРачунарски центар
Рачунарски центар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тим Бернерс Ли основао је Интернет пре три деценије тако што је стандарде за лоцирање, линковање и представљање мултимедијалних докумената, које је развио, учинио бесплатно доступним. Сада верује да је Интернет „одлутао“ и дао огромну моћ технолошким гигантима, те да је време за промену и повратак почецима интернета.

Уместо да постане милијардер као други пионири светске мреже, Бернерс Ли је свој изум ставио целом човечанству на слободно располагање како би светска мрежа служила повезивању и дељењу информација и била свима доступна.

Данас, међутим, он сматра да се Интернет претворио у, како каже, место где има превише моћи и превише личних података у поседу технолошких гиганата какви су Гугл или Фејсбук, које назива именом „силос“. Бернерс Ли каже да су технолошки гиганти, препуњени огромним количинама података, постали платформе за надзор и кључари иновација, пренео је „Њујорк тајмс“.

Његове тврдње подржане су и потезима појединих држава, које желе да уведу стриктнија правила за приватност корисника. Међу тим државама су неке у Европи, али и поједине државе САД, као што је Калифорнија. С друге стране, Фејсбук и Гугл се суочавају и са тужбама због монополског понашања.

Бернарс Ли, међутим, има другачији приступ: његов одговор на овај проблем је технологија која појединцу даје више моћи.

„Циљ је да се померимо ка мрежи какву сам оригинално желео. Кључ за то је да свака особа може да контролише сопствене податке, као што су које сајтове је посећивала, шта је и како куповала, коју музику је слушала... Компаније би могле да имају приступ личним подацима само уз дозволу, кроз безбедан линк за специфичне ствари, као што су зајмови или персонализовани огласи. Могле би да линкују и користе личне информације селективно, али не да их складиште“, наводи он.

Његова визија суверенитета личних података је у оштром контрасту са садашњим моделом који се примењује у ком велике компаније „жању и складиште“ податке и користе их.

Због тога је направио Инрапт, софтвер базиран на отвореном коду који би вратио интернет на његове почетке.

Биометрија – препознавање лица - Sputnik Србија
Да ли је приватност прецењена: ЈМБГ дајемо за попуст, отисак прста у теретани

Његов софтвер представљен је у новембру и већ га користе поједине државне агенције у Белгији и Британији.

Софтвер има напредне безбедносне и развојне алате, а омогућава корисницима да у потпуности контролишу приватне информације које деле. Када нека платформа жели да приступи подацима корисника, не може то да учини док корисник не да одобрење. Тек када то корисник одобри, компаније би могле да користе те податке за своје пословне потребе, као што је, на пример, циљано оглашавање.

Платформа би била бесплатна за кориснике, док би велике компаније плаћале накнаду за њено коришћење.

Колико је значај Тима Бернерса Лија у свету интернета, говори и то што је био директор конзорцијума „Ворлд вајд веб“, академик на универзитетима МТИ и Оксфорд, као и добитник Тјуринг награде која се често назива Нобелом за рачунарске науке.

Он наводи да је приватност чест мотив да се појединцима омогући контрола над њиховим подацима, али да она може бити и могућност за развој бизниса и нових технологија, баш као што је интернет био на свом почетку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала