Додик поручио Борељу: У Српској неће бити мигрантских центара

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска остаје при ранијем ставу да на њеном простору неће бити изградње и опремања мигрантских центара и ту је поруку пренео високом представнику ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепу Борељу.

„На захтев Бореља разговарали смо о питањима миграната, а његово основно интересовање је било зашто није активиран простор некадашње фабрике ‘Бира’ у Бихаћу за њихов смештај. Навео сам да то није у надлежности Председништва БиХ и Републике Српске, јер се ‘Бира’ налази у Федерацији БиХ која треба да решава ово питање“, рекао је Додик за Срну.

Додик је истакао да је мигрантска криза у БиХ тешка, на ивици хуманитарне катастрофе и да они који су надлежни то питање морају и да решавају. Најавио је да ће о томе у току дана разговарати са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем.

Мигранти у Бихаћу - Sputnik Србија
Мигранти протестовали у Бихаћу: Желимо правду

ЕУ је дала новац за смештај миграната путем разних самосталних организација, а не посредством институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, навео је Додик и указао да постоје индиције о злоупотреби тих средстава и да зато не могу бити приписана као помоћ БиХ.

„Борељ јесте тражио, вероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да РС има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мењати, односно на простору Српске неће бити мигрантских центара. Борељ је инсистирао да се покушају обезбедити што хуманији услови за смештај миграната, са чим сам сагласан“, казао је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска не жели новчана средства за смештај миграната, нити ће их примити, пренела је РТРС.

„Веома је важно остати при нашој политици да не желимо прихватање миграната на подручју Српске, јер само таква политика даје резултате. ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем“, закључио је Додик.

​Европска служба за спољне послове саопштила је да је Борељ телефоном разговарао са Додиком о тешким условима у којима се налази неколико стотина миграната у БиХ.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала