Обрачун са најозлоглашенијом мафијом у Италији: На удару 355 гангстера и њихових сарадника

Пратите нас
У Италији је почео један од најамбициознијих правних напада на мафију до сада, суђење припадницима једне од најозлоглашенијих криминалних организација у земљи - Ндрангета, највеће у последњих 30 година, на коме се на оптуженичкој клупи налази 355 осумњичених гангстера и њихових сарадника.

Тужилац Никола Гратери признаје да данашње суђење, за које се очекује да траје годину дана, неће уништити ову организацију, али се нада да ће бити важан корак ка њеној пропасти јер ће охрабрити жртве да се јаве и сведоче против мафијаша.

"Суђење се доживљава као нека врста ослобађања Калабрије, прекретница која би требало да омогући људима овде да врате слободу која им је ускраћивана дуги низ година", рекао је Гратери за Ројтерс у телефонском интервјуу.

Очекује се да ће суђење у Калабрији разоткрити како је злочиначка организација регрутовала војску "белих оковратника“, адвоката, рачуновођа, јавних званичника и судских службеника, који су им омогућавали пословање. 

Лекар - Sputnik Србија
Пиштоље заменили белим мантилима: Како су се криминалци инфилтрирали у италијанско здравство

"Мафије се мењају и развијају заједно са остатком друштва. Све више личе на нас остале", рекао је Гратери, додајући да је Ндрангета пустила корене и на богатом северу Италије и у већем делу Европе, као и у Канади, САД, и чак у Аустралији.

Случај је евоцирао успомене на такозвано "Маxи суђење“ које је 1980-их озбиљно ослабио мафијашку организацију Коза Ностра на острву Сицилији, али је мафија 1992. године убила два водећа тужиоца у том случају, Ђованија Фалконеа и Паола Борселина, као одмазду због стављања стотина мафијаша иза решетака. 

Гратери (62) има наоружану пратњу откако је први пут почео да истражује Ндрангету 1989. године, али сада води још више рачуна како улози постају све већи.

"Тренутно сам опрезнији него обично. Не идем ни 10 метара без свог блиндираног аутомобила, нисам био у ресторану више од 20 година, а у биоскоп нисам ишао више од 30 година. Увек сам затворен. Једем у канцеларији. Моја кућа је у основи бункер. Имам добар тим телохранитеља", изјавио је Гратери агенцији.

Калабрија представља базу организације Ндрангета, одакле она управља својим криминалним пословима, контролишући значајан део европске трговине кокаином и перући огромне суме новца путем мреже истурених компанија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала