Нови правилник: Шта кафа у Србији више не сме да садржи

CC0 / Pixabay / Кафа
Кафа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство пољопривреде усвојило је почетком јануара нови правилник који регулише сегмент кафе. Предвиђено је да пржена млевена кафа, било да се ради о ботаничким сортама или арабики или робусти, ништа сем кафе не сме да садржи.

Када је реч о сурогат кафи сви састојци који се додају морају да стоје у називу производа и као такви у списку састојака, односно колико га у процентима има у готовом производу.

Бранислав Ракетић, шеф одсека за декларисање хране, шеме квалитета и органску производњу из Министарства пољопривреде рекао је за РТС  да је новина да млевена кафа више неће моћи да садржи скроб.

Према његовим речима скроб се у кафи може открити на основу јодне реакције. 

"Било је до сада ситуација да не можете открити количину састојака који је додат прженој кафи и са новим правилником ћемо прекинути са том праксом", нагласио је Ракетић.

Објашњава да нови правилник министарства пољопривреде регулише три сегмента.

Један сегмент регулише параметре квалитета за одређене производе као што је сирова и пржена кафа, производи од кафе

Други сегмент одређује који се састојци смеју додавати током производње тих производа и трећи најзначајнији сегмент је да се дефинишу додатна правила за означавање тих производа. 

Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе - Sputnik Србија
Руски доктори: Кафа пре доручка погубна за здравље

Додаје да је декларисање регулисано правилником о декларисању које се односи на сву храну, али овим вертикалним прописима, као што је правилник о кафи, се регулишу нека додатна правила у циљу да се добију праве и истините информације.

"Основни разлог за доношење правилника је даље усклађивање са законодавством ЕУ. Друго, сектор кафе је један врло развијен технолошки сектор и избацује нове производе и желели смо да правилник обухвати неке сегменте нових производа", каже шеф одсека за декларисање хране, шеме квалитета и органску производњу Министарства пољопривреде.

"Сурогати за кафу не замењују кафу"

Истиче да је трећи сегмент најважнији да се прекине са непоштеном праксом коју смо мали до сада, посебно у вези са сурогатом кафе, односно заменом за кафу којима је назив врло обмањујући за потрошача. 

"Сурогати за кафу не замењују кафу, они немају у себи кофеина, већ полисахариде и скроб тако да овај правилник иде у циљу да потрошачима пружимо истините информације о производу", објашњава Ракетић.

Додаје да се производ не забрањује, већ је потребно само да су пруже додатне информације да би потрошач имао информативни избор да ли ће купити или не одређени производ.

Истиче да је оно на чему Министарство инсистира је да сви састојци који се додају сурогат кафи морају да стоје у називу производа и као такви у списку састојака, односно мора се ставити колико га у процентима има у том готовом производу. 

"Када читате декларацију морате да добијете потпуну информацију и о саставу и о својствима тог производа", наглашава Ракетић.

Објашњава да је било ситуација код кафа са сурогатом да се не зна шта је сурогат.

"Сурогат су житарице јечам, леблебија, соја и онда ви нисте били дужни да стављате у списак састојака и не знате колико има ражи у тој кафи. Тако да је то сада промењено да не може да стоји у називу 'замена за кафу' него врста житарице која се користи за прозводњу тог прозвода", каже Ракетић.

Када сирова кафа има много лома то су пре свега механичка оштећења зрна кафе настала било машинском бербом кафе или неком манипулацијом након бербе. 

Правилником је дефинисано и колико у сировој кафи може да буде максимални удео тог лома.

"Законски акти односе се како на храну која се увози тако на храну која је предмет домаће производње. Имамо око 420 произвођача који су уписани у регистар са аспекта пријаве за акцизу. Сегмент кафе је врло битан у прерађивачкој индустрији, вредности преко 200 милиона евра", каже Ракетић. 

Девојка  - Sputnik Србија
Традиција полако нестаје: Кафа победила чај и у Русији

Циљ бољи квалитет и конкурентност 

Поручује да је најважније да нови правилник није ограничавајући за развој сектора кафе, односно да је циљ да будемо што конкурентнији са провођачима ван Србије.

"Тржиште кафе у Србији испуњава све захтеве потрошача. Постоји премијум програм са 100 посто арабиком са одређених плантажа, мешавине кафа арабика и робуста, а постоје и кафе са сурогатима са пшеницом, кукурузом и леблебијом. То све има своју прођу односно потрошаче који купују ту врсту производа", истиче Ракетић

Сматра да нови правилник неће утицати на цену кафе него ће само подићи квалитет кафе коју пијемо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала