Ђоковићева „привилегија“, бекство из карантина и аустралијски „затвор“

© AP Photo / Morgan SetteЈапанска тенисерка Наоми Осака по доласку на Аустралијан опен
Јапанска тенисерка Наоми Осака по доласку на Аустралијан опен - Sputnik Србија
Пратите нас
Третман одређеног дела тенисера и тенисерки на Аустралијан опену изазвао је оштре реакције јавности и учесника турнира, а у све је индиректно уплетен и Новак Ђоковић, који је добио повлашћен третман од стране организатора.

Тек дан или два након што су учесници Аустралијан опена стигли у Мелбурн, појавио се велики број незадовољних.

Ситуација која се тиче и нашег Новака Ђоковића, а која је и раније разбеснела тенисере и тенисерке, сада је додатно добила на тежини.

Аустралијан опен је одлучио да изабере неколико тенисера и тенисерки и њих, заједно са њиховим тимовима, пошаље у „мехур“ у Аделејду, уместо у онај у Мелбурну.

Играчима као што су Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Доминик Тим је дато много више слободе него осталима, па је због тога АО наишао на први талас негодовања.

​„Они ће моћи да користе и теретану у хотелу, тако да ће моћи да тренирају ван тих предвиђених пет сати. Моћи ће да изађу напоље, живеће практично нормално. А већ су изузетно привилеговани...“, рекао је недавно француски тенисер Жереми Шарди.

​Испоставило се да је то само био почетак бројних неприлика.

И пред долазак у Аустралију је свима било јасно да систем према којем сви тенисери и тенисерке морају да прођу двонедељни карантин може да буде проблематичан, али нико није очекивао да до проблема дође овако брзо.

Наиме, две особе које су у Мелбурн летеле чартер летовима из Лос Анђелеса у Дубаија су добиле позитиван тест – и због тога је настао хаос.

​Због новонастале ситуације је чак 47 тенисера и тенисерки приморано на строги карантин, што значи да њима током две недеље неће бити дозвољено ни да тренирају.

Адрија тур у Београду - Sputnik Србија
Аустралијан опен умало отказан, кривицу хтели да свале на Ђоковића?!

„Ускоро ће пола учесника АО морати да се изолује. Недеље које смо утрошили на напоран рад за турнир ће уништити ковид-позитивна особа у авиону који је био три четвртине празан. Извините, али ово је сулудо“, рекла је француска тенисерка Ализе Корне.

Осталим играчима, онима који нису били на та два поменута лета, током две недеље ће бити дозвољено да на по пет сати дневно изађу из својих хотелских соба ради тренинга.

Ситуација постаје још бизарнија када се узме у обзир да се све ово дешава због позитивних тестова на ковид на поменутим летовима, који нису дошли од стране играча, већ особља, односно особе која није учесник турнира.

​„Не разумем зашто нам нико није рекао да ћемо сви из авиона морати у изолацију, уколико једна особа у авиону буде позитивна. Добро бих размислила да ли ћу доћи, у том случају“, рекла је Јулија Путинцева, казахстанска тенисерка.

Неко ко се плашио можда не ове, али неке сличне ситуације је Роџер Федерер, који је одустао од доласка у Мелбурн са својом породицом.

Четврти тенисер планете је као разлог навео да се још није опоравио од повреде, али су медији пренели да је такву одлуку донео јер није желео да породицу „заточи“ на 14 дана, као ни да дође без ње.

Уколико узмемо да је строги карантин поменутим играчима почео 16. јануара, то значи да ће 30. јануара бити у могућности да изађу из истог и врате се тренинзима.

Ипак, у најмању руку је проблематично вратити се пуном ритму након две недеље без практично икаквог тренинга, сем оног који је могућ у четири зида хотелске собе.

​„Људи причају да смо размажени. Пазите, ја немам проблем са тим да 14 дана будем у соби и гледам Нетфликс. Верујте ми, то ми је сан. То сматрам одмором, али ми једноставно не можемо да се такмичимо након што смо 14 дана заредом провели седећи на каучу. То је проблем, а не карантин“, навела је румунска тенисерка Сорана Кирстеа.
Тениска репрезентација Србије после тријумфа над Русијом у Нишу - Sputnik Србија
Да ли Србија у „клинцу” из Новог Пазара има Ђоковићевог наследника?

Један од 47 играча који су третирани на овај начин је јапански тенисер Кеи Нишикори, који би требало да учествује на АТП купу, који је на програму од 1. фебруара, недељу дана пред Аустралијан опен.

Уколико Нишикори одради цео строги карантин, то значи да ће први тренинг моћи да одради само дан или два пред почетак АТП купа, због чега би учешћем на том турниру ризиковао нову повреду.

Одустајање Јапанца са АТП купа би, због правила тог турнира, дисквалификовало његову земљу са истог и направило додатан, још већи проблем.

​„Наравно, нисмо желели да се ово деси, али смо од почетка знали да ризик постоји јер током ове пандемије ништа не можете да узмете здраво за готово. Тренутно имамо 643 негативна теста и, нажалост, два позитивна. Сви који су долазили у Аустралију су морали да буду негативни 72 сата пре лета. По доласку би били у изолацији до добијања новог теста, али смо знали да је могуће да се нешто овакво деси“, рекао је директор Аустралијан опена, Крег Тајли.

Тајли истиче да су баш због могућности овакве ситуације играчи и играчице допутовали у Аустралију три недеље пред почетак турнира, те истиче да ће, када изађу из строгог карантина, имати „осам или девет дана да се спреме“.

Субјекти изолације пак тврде да то није довољно, поготово не након што су 14 дана провели без могућности да, буквално, изађу из собе, док им, како истичу, неће превише помоћи ни опрема коју ће им организатори доставити као „прву помоћ“.

 

Ситуација сада постаје доста проблематичнија због неравноправних услова за припрему, али има и неких који се воде фразом „то је живот“.

Енди Мари по освајању Вимблдона 2013. године - Sputnik Србија
Британска пропаганда која није успела – нико никад као Ђоковић, Федерер и Надал

„У тренутној ситуацији ће увек бити неправде, то морамо да прихватимо као чињеницу. Јасно је да ће неко ко неће моћи да се спреми за турнир бити у подређеном положају, али морам да кажем и да су сви знали који је ризик пред њима“, рекао је бивши тенисер Жан-Рене Лиснар.

Медији су пренели и да су неки од поменутих 47 тенисера и тенисерки покушали да побегну из карантина и да им је, након што су ухваћени, припрећено депортацијом.

Подсетимо, казне за кршење „корона-правилника“ су драконске, а помиње се и – затвор...

Корона направила хаос – Американац победио, па дисквалификован

Бурне реакције због Ђоковићевог третмана: „Већ су изузетно привилеговани, а сад још и ово?“

Лајовић за Спутњик о Новаковој трци, хаосу 2020. године и „политичкој ситуацији“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала