Ускоро нове санкције „Северном току 2“ - мета брод „Фортуна“

© Nord Stream 2 / Уђи у базу фотографијаПолагање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Полагање цеви за гасовод Северни ток 2  - Sputnik Србија
Пратите нас
САД сутра уводи нове санкције „Северном току 2“, пише лист „Ханделсблат“.
Овог пута, како наводе извори немачког листа, под санкцијама ће се наћи брод „Фортуна“ који учествује у градњи гасовода и његово власник – компанија „КВТ-Рус“.

Наводно, о новим санкцијама већ је обавештена немачка влада и други европски партнери.

Како наводи лист, овим САД први пут не прете санкције, већ их директно уводе.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрима 2 АГ“, остало недовршено око 148 километара цевовода од укупне дужине његова два крака од 2.460 километара: остало је 120 километара у данским водама и око 28 километара у немачким водама. Данске власти одобриле су полагање цеви уз помоћ „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала