Кина: Америка крива што је Русија изашла из Споразума о отвореном небу

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Руски извиђачки авион Ту-154НМ-ЛК1 током лета изнад Шпаније у оквиру Споразума о отвореном небу
Руски извиђачки авион Ту-154НМ-ЛК1 током лета изнад Шпаније у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Русије да започне процедуру напуштања Споразума о отвореном небу је одговор на акције Америке, која није реаговала на напоре Москве да спаси Споразум, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг.
„Позивамо америчку страну да узме у обзир забринутост међународне заједнице и предузме озбиљне мере за одржавање глобалне стратешке стабилности, међународни и регионални мир и безбедност“, додала је Чунјинг.

Она је навела да америчка страна већ дуго „труби“ о надмоћи Сједињених Америчких Држава, придржавајући се ставова Хладног рата, да непрекидно напушта споразуме и да је нанела озбиљну штету међународном механизму за контролу наоружања и процесу разоружања.

„Колико нам је познато, разлог што је Русија покренула процедуру напуштања Споразума је једнострани излазак САД-а. Без обзира на неслагање међународне заједнице, које је озбиљно поткопало војно поверење међу земљама. Руска страна чинила је све напоре да спаси уговор, али није добила позитивну реакцију америчке стране“, изјавила је Чунјинг.

Сенатор Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Руски сенатор објаснио коме је најжалије што је Русија изашла из Споразума о отвореном небу

Министарство спољних послова Русије објавило је 15. јануара да је покренуло процедуру напуштања Споразума о отвореном небу. После изласка САД-а из споразума „нарушен је баланс интереса држава чланица који је постигнут приликом потписивања споразума“. Московски партнери нису подржали руске предлоге да се обезбеди одрживост Споразума у новим условима.

С тим у вези, Министарства иностраних послова Немачке, Велике Британије, Француске и Норвешке саопштиле су да жале због одлуке Русије.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су 22. новембра 2020. године званично изашле из Споразума о отвореном небу.

Споразум о отвореном небу је потписан 1992. године и постао је мера за изградњу поверења у Европу после Хладног рата. На снази је од 2002. године и омогућава државама чланицама да прикупљају информације о међусобним војним снагама и активностима. Било је 34 држава потписница споразума.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала