Лавров о реакцијама на притварање Наваљног: Запад одвлачи пажњу са сопствене кризе

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVРуски опозиционар Алексеј Наваљни на аеродрому Шереметјево у Москви
Руски опозиционар Алексеј Наваљни на аеродрому Шереметјево у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Циљ изјава Запада о притварању блогера Алексеја Наваљног је да се скрене пажња са кризе у којој се налази либерални модел развоја, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

„Видимо како су се сада ухватили за јучерашње вести о повратку Наваљног у Русију. Јасно се осећа са каквом радошћу стижу коментари, као прекопирани. Са радошћу, јер то омогућава западним политичарима да мисле да на тај начин могу да скрену пажњу са најдубље кризе у којем се нашао либерални модел развоја“, објаснио је Лавров.

Руски министар уверен је да „не би требало тражити спољне разлоге за правдавање сопствених поступака или скретање пажње са сопствених проблема и криза, већ, напротив, треба играти искрено и тражити могућности за решавање својих унутрашњих проблема у искреној, равноправној међународној сарадњи“.

„Сада нико не може сам да се носи са својим проблемима без укључивања међународних мултилатералних формата“, нагласио је он.

О материјалним доказима

Одговори Немачке на захтеве Русије о случају Наваљни не садрже материјалне доказе, рекао је Лавров.

„Читав овај одговор заснован је искључиво на саслушању Наваљног и његове супруге. То је све што нам је предочено, нема материјалних доказа, ништа о оне три боце са наводно траговима отрова, нема копија токсиколошког извештаја, нема биолошких узорака, нема резултата њихове анализе“, објаснио је министар.

Он је истакао да произилази да „Наваљни каже: Отровала ме је руска држава и лично председник Путин, и да то Запад прихвата без икаквог одбијања, а западне земље нам представљају чињенице само у облику онога што сам Наваљни излаже на саслушању у немачкој полицији“.

„Сматрам да је ово једноставно потпуно непоштовање процеса“, нагласио је шеф руске дипломатије.

Подсетио је да је странка Алтернатива за Немачку тражила конкретне информације од владе Немачке, али није добила одговор.

„А питања су била врло конкретна: где и ко је имао флашу током лета из Омска у Берлин, да ли се у време лета знало да су њени организатори дозволили да узме флашу воде. Одговор: немачка влада нема информације“, наставио је министар.

Руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Наваљни захтева да му се врати одећа: То је важан материјални доказ

Такав одговор изазива недоумицу, јер у авиону нису били само лекари, већ и представници немачких специјалних служби.

„Ако они не знају ко је које флаше уносио у авион, то ће већ остати на њиховој савести“, додао је Лавров.

Руски министар је скренуо пажњу на чињеницу да су у почетку давани извештаји да је Наваљни пио чај на аеродрому у Томски. Касније се појавила се верзија о флаши, која је затим замрла и након тога појавила се верзија о одећи.

„А недавно је речено... да су и раније покушали да га отрују, али на крају су отровали Јулију Наваљну. Када гомила све чуднијих чињеница добија такав обим и брзину, нама, са становишта Министарства спољних послова, остаје само једно питање: господо Немци, Французи, Швеђани, испуните своје међународне обавезе и представите резултате тих анализа које, по вама, садрже неке, а још увек непознате бојне отрове, јер се не налази на списковима Организације за забрану хемијског оружја“, рекао је Лавров.

Руски министар такође је демантовао информације да је Берлин Москви предао биоматеријал блогера Наваљног.

„Не знам одакле вам информација да нам је Немачка предала узорке његових ткива и биоматеријала. То није тачно“, истакао је Лавров.

Он је навео да „нема никаквих биоматеријала, нема флаша о којима се ради, немамо чак ни резултате анализа, нити токсиколошки закључак, ништа од тога“.

Министар је подсетио да ово није први пут да Русији нису предочени докази и чињенице у инцидентима за које је оптужена. Између осталог, Лавров је поменуо убиство Литвињенка у Великој Британији, мешање у америчке изборе и инцидент са Скрипаљима.

Ако желите истину, будите пристојни и поштујте законе

У ситуацији око Алексеја Наваљног, Немачка се понаша грубијански, Москва неће разговарати тим тоном, додао је руски министар.

„Ако желите да сазнате истину, онда будите пристојни и поштујте законе, испуњавајте своје обавезе, не прибегавајте методама дипломатског безобразлука, изјављујући да вам нећемо ништа дати и по својој дефиницији сте тровачи. Нећемо тако разговарати. Управо то је спољнополитичка димензија, за коју је одговорно Министарство спољних послова у читавој овој причи. А наши партнери не смеју се тако понашати“, истакао је Лавров.

Министар је навео да сматра да је неопходан додатни захтев Берлину о ситуацији око блогера Наваљног, како одговорна немачка одељења не би сматрала да је одговор који је Русија добила као одговор на претходне апеле довољан.

„Што се тиче захтева које је послало Генерално тужилаштво: ово је његов прерогатив. Мислим да би, наравно, требало упутити додатни захтев. Само зато да се немачке колеге не би осећале као да су већ испуниле своје функције“, нагласио је Лавров.

Коментаришући претходни одговор Немачке на упите Генералног тужилаштва Русије, Лавров је рекао да је то „формални одговор, који је недостојан институције позване да буде одговорна за правне аспекте питања спровођења закона“.

Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија
Русија инсистира да се одговори на нови захтев Немачкој о Наваљном

Нема основа за покретање кривичног поступка

Лавров је навео и да нема основа за покретање кривичног поступка у вези са могућим тровањем Алексеја Наваљног.

„Пошто код нас у анализама Наваљног није пронађено ништа што би наговештавало о тровању бојним отровима, према нашем законодавству немамо разлога да покренемо кривични поступак“, објаснио је он.   

Министар је нагласио да су западне земље у овој ситуацији одбиле да користе постојеће правне механизме, како је предлагала Русија.

„Не видим како овде може нешто дасе уради док нам се не пруже тражене материјале или док се не спроведе експеримент који смо предложили. Вероватно су се уплашили. Ако су се уплашили онда им савест није чиста“, додао је Лавров.

Блогер Наваљни, за ким је била издата потерница, вратио се у Русију из Немачке у недељу. Он је притворен на аеродрому. Даљу меру задржавања Наваљног одредиће суд, а до одлуке суда, он ће бити у притвору.

Након његовог притварања, амерички Стејт департмент, шефа Европског савета Шарл Мишел, лидера и министри спољних послова низа европских земаља позвали су на његово ослобађање.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала