Лавров: САД згазиле принцип приступа информацијама

© Sputnik / Александар МилачићБројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова
Бројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњи догађаји у Сједињеним Америчким Државама показују да је Вашингтон једноставно погазио принцип приступа информацијама, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре о резултатима активности руске дипломатије у 2020. години.

Лавров је на тај начин прокоментарисао блокирање налога актуелног америчког председника Доналда Трампа на друштвеним мрежама након протеста против резултата председничких избора одржаних прошле године.

„Приступ информацијама гарантован је бројним одлукама ОЕБС-а, гарантован је међународним пактом о грађанским и политичким правима. Овај принцип приступа информацијама једноставно је згажен недавно у Сједињеним Америчким Државама, уз запрепашћено ћутање или нејасне коментаре америчких савезника“, констатовао је Лавров.

Према његовим речима, „сада све ово покушавају да гурну под тепих“, појављују се информације да су неке друштвене мреже вратиле Трампу приступ налозима.

„Али овде није реч о Трампу, већ о чињеници да је држава направила грубу грешку у испуњавању својих обавеза да обезбеди приступ информацијама“, рекао је руски министар спољних послова.

Одговарајући на захтев новинара из Летоније да прокоментарише ситуацију са медијима на руском језику у овој земљи и притварање запослених на информативном порталу Спутњик Летонија, министар је уверио да Москва овом порталу даје подршку „не само зато што је то руски медиј, већ једноставно зато што грађани сваке земље, укључујући Летонију, имају право на алтернативне изворе информација“.

„Спутњик има нашу пуну подршку и знам да је популаран код мојих западних колега. Такве медије, као што су Спутњик и РТ они сматрају важним како би постојала другачија тачка гледишта у односу на ону коју сада западни медији унифицирано шире и по најмање значајном поводу“, резимирао је Лавров.

Претња Вашингтона Телеграму

Сједињене Америчке Државе запретиле су да ће мрежи Телеграм одузети могућност да пружа своје услуге, рекао је руски министар спољних послова.

„Већ сам чуо да су Телеграму запретили да ће му одузети могућност да пружа своје услуге. То ће бити занимљиво“, рекао је Лавров.

Он је подсетио да су САД потписнице Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Међународног пакта о грађанским и политичким правима, с тим што је последњи за њих обавезујући документ, као и Хелсиншког завршног акта, низа ОЕБС-ових докумената, Паришке повеље за нову Европу, Европске повеље за безбедност 1999.

„У свим овим документима се наводи: сваки човек има право на слободно изражавање слободног мишљења. Ово право укључује слободу тражења, примања, ширења свих врста информација и идеја, без обзира на државне границе, усмено, писмено или путем штампе или уметничких облика изражавања, или на друге начине по свом избору“, истакао је министар.

Како је у недељу навео „Вашингтон пост“, америчка непрофитна организација Коалиција за безбеднију мрежу тражила је од „Епла“ да уклони Телеграм из своје продавнице апликација.

Последице неуспеха у борби против цензуре биће озбиљне

Последице неуспеха Сједињених Америчких Држава у борби против цензуре биће веома озбиљне за свет, сматра Лавров.

„Надајмо се да америчко друштво неће дозволити елитама да у својој међусобној борби искористе најочигледнију цензуру, најгрубље кршење устава и међународних обавеза. Али то је проблем америчког друштва. Ако се оно не избори са овим проблемом, онда сви морамо бити спремни на последице таквог неуспеха САД, а последице ће бити веома озбиљне на светској сцени“, упозорио је Лавров.

Министар је изразио уверење да „то сви разумеју и да није узалуд што су у Европи у припреми неки документи о томе како, након инаугурације Џоа Бајдена, започети дијалог који ће предвиђати све могуће сценарије развоја догађаја“.

„Али, саветовао бих да се обрати пажња на то како су се Сједињене Америчке Државе сада нашле у ситуацији која носи ризик да подрије америчку државу, ако са приватним корпорацијама не могу да изађу на крај на такав начин да оне, пре свега, буду поново интегрисане у државне механизме и у њихов устав“, додао је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да је САД сада пред избором да ли да друштвене мреже ставе под контролу или да оставе либералне прописе који не ограничавају слободу говора.

„Сада се, вероватно, америчка држава суочава са питањем да ли да преузме контролу над овим друштвеним мрежама или да ипак остави те норме, под наводницима њихове прописе, који одражавају либералну идеологију и либерални поглед на свет, наводно, без ограничења њихове слободе говора. А њихова реч, изражена у корпоративним прописима, оставља им право да ограничавају слободу говора другима. Ово је озбиљна дилема“, констатовао је министар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала