Милова кључна битка за власт – локални избори у Никшићу

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Локални избори у Никшићу који се одржавају 14. марта, по многима биће кључна битка која ће показати да ли је Мило Ђукановић одиста политичка прошлост или је и даље виталан.

Осим борбе за превласт у другом по величини црногорском граду, ови избори носиће и огроман симболички значај, али и поруку да ли је смјена власти у Црној Гори неповратан процес. Демократска партија социјалиста (ДПС) са коалиционим партнерима је деценијама владала Никшићем, док су на изборима 30. августа били убједљиво поражени са 7.351 гласом више.

ДПС ангажовао све ресурсе у Никшићу

Свјесни тога, у ДПС су упрегли све ресурсе којима располажу не би ли одбранили власт у Никшићу, а у тај град је по специјалном задатку послат и доскорашњи министар и потпредсједник ДПС-а Милутин Симовић, којег је Ђукановићева партија након губитка парламентарних избора поставила за градоначелника града под Требјесом.

Такође, локални избори у Никшићу донијеће и неке нове политичке снаге, па ће овог пута први пут наступити и тзв. „Патриотско-комитски савез“ (ПКС), као и недавно формирани Грађански покрет Црне Горе. С обзиром да се ради о странкама које су блиске ДПС, али ипак упитне снаге, постоји велика вјероватноћа да ће ове партије наступити заједно са ДПС-ом у некој врсти „про-комитског“, „суверенистичког блока“.

И опозиција ће имати једну велику коалицију

На другој страни, опозиција ће такође наступити са макар једном великом коалицијом – „За будућност Никшића“, док је за сада и даље неизвјесно како ће на изборе наступити „Демократе“ и „Демос“. За сада је једино извјестан самосталан наступ Грађанског покрета УРА.

У Никшићу ће такође по први пут наступити и нова политичка снага чији је назив – „За живот Никшића”, а у чијем одбору су никшићки љекари и интелектуалци, који су заговорници и учесници прошлогодишњих литија. Незванично круже гласине да би и овај покрет могао постати дио широке коалиције „За будућност Никшића“, коју ће и овог пута чинити већина странака које су биле и на листи „За будућност Црне Горе“ која је однијела кључну превагу на изборима 30. августа.

Истовремено, премијер Црне Горе Здравко Кривокапић јуче је путем Твитера поручио да не стоји иза листа „За будућност Никшића“ и „За живот Никшића“, али и да ће подржати све странке и листе које имају намјеру да Демократску партију социјалиста (ДПС) и у Никшићу пошаљу у прошлост.

ДФ оптужује ДПС за злоупотребу полиције

Функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић позвао је данас на конференцији за медије министра МУП-а Сергеја Секуловића и в.д. директора АНБ-а  Дејана Вукшића да стану на крај злоупотребама ДПС-а који полицију у Никшићу користи за кампању „сигуран глас”. 

Подсјетимо на крају да локалну власт у Никшићу врше ДПС и Социјалдемократе(СД) јер је опозиција 2017. бојкотовала излазак на биралишта. ДПС је тада освојио 21.104 гласа, Социјалдемократе 2.324, неважећих листића је било 2.894, а бирачко право су искористила 26.322. грађанина.

Овог пута, право гласа на мартосвким изборима у Никшићу ће, према подацима МУП-а, имати 58.544 грађана. Како је наведено у Плану контроле и надзора за изборну кампању који је усвојила Агенција за спречавање корупције, из текућег буџета за финансирање кампање обезбијеђено је 48.552 евра.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала