Додик: ЕУ треба да прихвати део миграната, а други део да врати у земље из којих су дошли

© AP Photo / Kemal SofticМигранти у импровизованом кампу у Босни
Мигранти у импровизованом кампу у Босни - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на састанку са амбасадорима ЕУ акредитованим у БиХ да никакви кампови за мигранте неће бити отварани у Републици Српској и нека такве одлуке од ње не очекују.

Додик је рекао новинарима у Сарајеву да је на састанку са амбасадорима ЕУ највише дискусије било везано за мигрантску кризу.

Током састанка, рекао је Додик, амбасадори ЕУ су замољени да у БиХ не враћају илегалне мигранте који успеју да се пробију до земаља Уније.

„На крају крајева, ЕУ је и охрабрила те људе да крену на овај далеки пут од својих кућа. Да нам не враћају те мигранте, јер то генерише додатне проблеме“, казао је Додик, пренела је Срна.

Он је истакао да постоје два најбоља решења – да ЕУ прихвати један број миграната, а други део тих људи треба депортовати у земље одакле су дошли, али онда би, како је навео, скочиле многе наводно хуманитарне организације по Европи које би то осуђивале.

„Тако да смо у једној пат позицији“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да БиХ није узрочник кризе, нити је генерисала и није одговорна, мада се често чују критике које иду за тим да се баш БиХ припише одговорност за овако нешто.

„Појашњавали смо и видели да и даље постоји очекивање да се ангажује ‘Бира‘ за смештај мигранта. Очигледно да је то немогуће имајући у виду изражено незадовољство људи у Бихаћу таквим решењем“, рекао је Додик и и нагласио да став те локалне заједнице мора поштовати.

Додик је рекао да су власти Бихаћа спремне да разговарају о решавању проблема миграната, али не и да сабирни центар буде центру града с обзиром на безбедносни аспект тог проблема.

„Комшић је предложио да су на Вучијаку изнад Бихаћа формира центар за смештај избеглица, односно, илегалних миграната. У суштини видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију. Оно што су очекивали да се по принципу некаквог равномерног третмана разместе у додатне кампове широм БиХ“, навео је.

У кампу Липа, истакао је, поправљају се услови за боравак и додао да су амбасадори ЕУ нагласили да сва три члана Председништва БИХ не сносе одговорност за средства које је потрошила Међународна организација за миграције (ИОМ), јер је БиХ добила само три милиона, а стално се помиње неких 87 милиона евра.

„Та средстава БиХ није ни видела. Ту и јесте проблем што су људи из ИОМ-а, мимо консултација са локалним властима у Бихаћу, ангажовали простор за смештај избеглица, игноришући локалне околности направили уговоре са власницима, рецимо, ‘Бире‘ и плаћају више од 20.000 евра месечно за смештај, односно за закуп тих просторија и сада је проблем‘, појаснио је Додик.

Према његовим речима, ИОМ сада има проблем да оправда средства, јер је направила уговор за смештај у „Бири“ и сада морају да наставе, јер су то потписали, а локалне власти не дозвољавају да се илегални мигранти ту сместе.

На питање да ли је било условљавања амбасадора ЕУ, Додик је одговорио да је састанак био коректан, те да постоји заједничка фрустрација о питању илегалних миграција.

„Оно што ми видимо је покушај да се направимо одговорним, а ми не сматрамо да јесмо. Зашто би БиХ и било ко у њој био одговоран, зашто би људи у Бихаћу стрепили и имали покидан сан зато што је неколико хиљада људи који се, као што видите неко вече у Блажују, супротстављају органима реда“, рекао је.

Додик је поновио да се противи постављању Оружаних снага према Србији, на чему Комшић и Џаферовић увек инсистирају и упитао шта те оружане снаге могу да спрече.

„Има ли овлаштења да пуца на мигранте који улазе, шта ће ЕУ рећи, рећи ће да смо прекомерно употребили силу. Нема договора о томе. Сва тројица смо рекли веома јасно да проблем генерише ЕУ, јер мигранти долазе преко Грчке и Бугарске улазе у Србију и долазе у БиХ“, казао је Додик.

Он је упитао и зашто ЕУ није послала војску између Бугарске и Србије или Бугарске и Грчке, Грчке и Турске, а да то очекује од БиХ.

Током састанка са амбасадорима ЕУ договорено је и да у наредном периоду буду окупљени сви одговорни људе из БиХ да заједно са представницима ЕУ још једном размотре кроз свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала