Стоп за Харадинаја, Куртија и Љимаја: Изборна комисија одбила листе

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти на седници парламента
Аљбин Курти на седници парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовска централна изборна комисија није верификовала изборне листе Рамуша Харадинаја, Аљбина Куртија и Фатмира Љимаја. Разлог је што су на њима кандидати који су осуђивани, међу којима је и сам Курти.

На препоруку судског савета, а онда и на захтев Централне изборне комисије (ЦИК) у Приштини, покрет Самоопредељење Аљбина Куртија није доставио нову листу посланичких кандидата, на којима нема особа које су осуђиване у последње три године.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Курти и Вјоса Османи иду заједно на изборе – шта то значи за Београд

На првој достављеној листи Самоопредељења је неколико осуђиваних особа, међу којима и носилац листе и кандидат за премијера Аљбин Курти, објавио је РТС.

Чланови ЦИК-а су на гласању за верификовање листе Самопредељења гласали резултатом пет „за“ и пет „против“. За верификовање је потребно шест гласова чланова ЦИК-а.

Због осуђених кандидата, чланови ЦИК-а нису верификовали ни листу кандидата Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, ни листу Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја.

Политички субјекти којима нису одобрене листе кандидата имају рок за подношење жалби изборном панелу за жалбе у року од 24 сата.

ЦИК је верификовао листе кандидата Демократског савеза Косова, Демократске партије и Српске листе.

Судски савет саопштио је да је на листама кандидата 28 пријављених политичких субјеката за изборе 14. фебруара, 47 кандидата осуђиваних у последње три године и да по одлуци уставног суда немају право учешћа.

Странкама је потом наложено да осуђиване кандидате замене другим.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала