Уколико подрже импичмент, републиканци ће себи пуцати у ногу

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteАмерички сенат
Амерички сенат - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико републикански сенатори окрену леђа Доналду Трампу и подрже предлог за његов импичмент, Републиканској странци прети озбиљан раскол. Ако тако нешто учине, републиканци ће себи пуцати у ногу, постати вечита опозиција и дозволити да им на следећим изборима кандидате бирају демократе.

Од тога какав ће став заузети републикански сенатори зависи хоће ли се у највишем америчком законодавном телу судити бившем америчком председнику Доналду Трампу, слажу се аналитичари. Оно у чему се не слажу јесте хоће ли му дојучерашњи партијски другови окренути леђа и подржати предлог демократа о импичменту или неће.

Подршка за импичмент – пуцањ себи у ногу

Док Бранко Павловић сматра да у овом тренутку нема опасности да републикански сенатори окрену ћурак и подрже предлог за Трампов импичмент, Саша Адамовић сматра да је тако нешто могуће.

Павловић своју тезу образлаже тиме што је републиканско гласачко тело великом већином уз Трампа.

„На делу јесте унутарпартијско круњење, и то ће бити централна тема за републиканце у години или две које су пред нама – остају ли или не остају уз трампизам и Трампа, или ће покушати да се дистанцирају. Шта ће урадити у дужем временском периоду не могу да проценим, али да ће притисци ићи у правцу да се одрекну Трампа, то је сигурно, када говоримо о естаблишменту Републиканске партије. Међутим, бирачко тело ове партије врло чврсто стоји уз Трампа и наставиће да стоји уз њега. Што се самог гласања тиче, мислим да неће моћи да се добије потребна двотрећинска већина у Сенату“, сматра Павловић.

Према Адамовићевом мишљењу, у овом тренутку све је отворено и могуће и то показује чињеница да је у Представничком дому десет републиканаца подржало демократски предлог за Трампов опозив. Чудно је и држање шефа републиканске мањине у Сенату, сенатора Мича Меконела, који у изјави поводом предлога Трамповог импичмента није био довољно јасан, већ је својим колегама дао могућност да гласају по својој савести, наглашава наш саговорник.

Уз то, као да је процес против Трампа готова ствар, Меконел је тражио да се процес одложи за фебруар како би бивши председник добио више времена за припрему одбране.

Вођство републиканаца зазире од најава да ће Трамп формирати своју странку или покрет, о чему се спекулише већ неколико дана, након Трамповом опроштајног говора – то би могло да поцепа републиканске редове, сматра Адамовић.

„Зато ме не би изненадило да се један део републиканског естаблишмента, поготово „стара гарда“ која је одавно заглибљена у вашингтонској мочвари, придружи демократама у поступку опозива са намером да у зачетку, не само осрамоти или понизи Трампа, већ и да покуша да у самом корену уништи његову намеру да оснује свој политички покрет, који би могао да буде озбиљна алтернатива Републиканској странци“, каже он.

Од тога хоће ли подржати импичмент или не зависи хоће ли републиканци пуцати себи у ногу или ће направити стратегију за будућност којом би могли да спрече планове демократа да их отерају у вечиту опозицију, додаје Адамовић.

Цепање републиканаца и демократско ширење страха

То би се, према Адамовићевим речима, могло десити ако америчко држављанство буде додељено илегалним имигрантима, којих има око десет милиона и који би тада постали демократско гласачко тело.

„За две године ће поново бити избора и можда ће то бити прилика да се политичко клатно, које се померило улево, помери удесно и једна стратегија би можда могла да буде корисна Републиканској странци, али бојим се да су неке ствари јаче од тога, да су неки водећи републиканци делови вашингтонске мочваре и да би могли да учине нешто што би споља изгледало контрапродуктивно или у корист сопствене штете, а суштински би све то цементирало власт дубоке државе на дуги низ година“, мисли Адамовић.

Према Павловићевим речима, покушај опозива неће собом повући озбиљније политичке последице јер се ради о „показној вежби демократа шта ће се догодити свакоме коме падне на памет да се супротстави њиховој политичкој агенди или идејама како треба владати Америком и светом“.

„Политичка последица коју они желе да произведу је страх; да утерају страх у кости свакоме ко би им се супротставио и ко би сарађивао са Трампом. Због тога то раде, правдајући се тиме да желе да обезбеде да Трамп не може да се кандидује за нови мандат на председничким изборима“, објашњава он.

Уколико би републикански сенатори гласали за Трампов опозив могло би да дође до великог раскола у републиканској партији, мишљење се Саше Адамовића.

„Сигурно је да би се републиканска гласачка база окренула против страначког естаблишмента и да би на идућим изборима тражила неку алтернативу. Мислим да је каква-таква шанса републиканца да у овом тренутку одоли притисцима Демократске странке, која, на овај начин, има намеру да под контролу стави републиканце. Ако успе да одоли притисцима имала би шансе да опстане као респективна политичка снага, каква је била у претходном периоду“, сматра Адамовић.

Ако би пристали на Трампов опозив, републиканци ризикују да им демократе на следећим изборима одређују кандидате, додаје он.

Како би изборили да се Доналду Трампу, кога оптужују за наводно подстицање побуне, суде пред Конгресом, демократама је у Сенату потребна двотрећинска већина. С обзиром да њихова фракција броји педесет сенатора, потребно им је још седамнаест републиканских гласова да би ту већину и остварили (Сенат броји стотину заступника).

Уколико буде осуђен, Трампу би могло бит забрањено да икада више обавља јавне функције; уколико би био ослобођен или суђење не буде одржано, он ће моћи да се кандидује на следећим изборима 2024, што је и најавио.

Како би се успоставила правна процедура, суђењем, уколико до њега буде дошло, требало би да председава председник Врховног суда и у томе Павловић види проблем, јер како каже, није сигуран да ће највиши тумач америчког устава уопште пристати да расправља о импичменту некога ко више не обавља председничку дужност.

До сада, институција импичмента примењена је против тројице председника, ако искључимо Трампа, који ће у историју ући као први председник према коме је овај институт примењен два пута и први председник према коме је импичмент примењен након истека мандата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала