Босном ће се „владати“ из Немачке: Корак до гашења функције високог представника

© AP Photo / Amel EmricМладићи са заставама БиХ
Младићи са заставама БиХ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Постоје назнаке да ће Канцеларију високог представника у БиХ Немачка преселити у Берлин или Бон, открива политколог Анђелко Козомора после потврде Бундестага да Кристијан Шмит преузима дужност од Валентина Инцка, предствника Канцеларије ОХР-а у БиХ. Селидба канцеларије из Босне могла би да буде корак до гашења функције високог представника.

О смени на челу ОХР још пре два месеца обавештене су чланице чланице Савета за имплементацију мира у БиХ  и остали међународни партнери као и сам Инцко. Немачка је поручила и да жели да ради са свима без разлике у БиХ на испуњавању 5+2 услова за затварање ОХР-а, како би БиХ што пре могла бити примљена у ЕУ.

Немачка сели ОХР – корак до гашења високог представника

Козомора зато каже да је врло могуће да ће Шмит бити последњи представник Канцеларије  ОХР-а.

„Могуће је да Немачка има намеру да затвори ОХР, то јест, да Шмит буде последњи високи представник. Али, то је још на дугом штапу, пре свега зато што БиХ није спремна да испуни услове који су јој се поставили чак ни за кандидатски статус за ЕУ, а да не говорим о чланству,“ каже наш саговорник.

По његовим речима, постоје назнаке да ће Шмит само неколико месеци бити у канцеларији у Сарајеву док се мало не упозна са ситуацијом, а да ће потом Канцеларија бити пресељена. 

© AP Photo / Sulejman OmerbasicВисоки представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко
Босном ће се „владати“ из Немачке: Корак до гашења функције високог представника - Sputnik Србија
Високи представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко

„Они неће одмах затворити ОХР него ће канцеларију ОХР-а из Сарајева изместити у Берлин или Бон, тако да ће он деловати из Немачке уз сва овлашћења која су имали досадашњи високи представници,“ открива Козомора.  

Прелазна фаза и спречавање корупције

То ће, како каже, бити једна прелазна фаза у којој би се БиХ пустило да, ако ништа друго, онда бар да психолошки немају притисак да им је над главом високи представник и да он надгледа све што раде.

„Он ће, дакле, и даље усмеравати све друштвене политичке, па и привредне токове У БиХ из своје канцеларије у Немачкој,“ истиче он.

Разлика ће бити и у томе што ће се сада гломазна адмнистрација ОХР која постоји у Сарајеву преполовити, што ће знатно смањити трошкови, а са друге стране Шмит ће бити мање изложен могућности корупције ако не седи у Сарајеву.

Подсећања ради, Немачка је још 2011. у писму Европској унији навела да Канцеларија високог представника (ОХР) нема потребну моћ и снагу да промени политички амбијент у Босни и Херцеговини и да док год је он присутан, неће бити промењен стил вођења политике у тој држави.

Немачка је иначе одбацила све спекулације које су се појавиле у медијима о томе да је Шмитов долазак договорен с Русијом, да Влада САД није била обавештена.

Циљеви плана 5+2

Иначе Циљеви које би органи БиХ требало да испуне пре затварања ОХР-а познатији као 5+2 су : Прихватљиво и одрживо решење питања расподеле имовине између државе и других нивоа власти; прихватљиво и одрживо решење за војну имовину; потпуно спровођење коначне одлуке за Брчко; фискална одрживост;  владавине права (усвајање Државне стратегије за ратне злочине,  Закона о странцима и азилу и Државне стратегије за реформу сектора правосуђа).

Поред ових циљева, Управни одбор Већа за импелментацију мира је утврдио још два услова које треба испунити пре затварања ОХР-а:

Потписивање ССП-а; и позитивна процена ситуације у БиХ од стране Управног одбора Већа за импелментацију мира утемељена на пуном поштовању Дејтонског мировног споразума. Иако су у неким областима остварени помаци, хронично неслагање водећих политичких странака довело је до застоја који је спречио пуну реализацију овог програма до сада.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала