РХМЗ објавио биометеоролошку прогнозу: Који су симптоми, ко је у опасности /фото/

CC0 / Pixabay / Кишовит и хладан дан
Кишовит и хладан дан - Sputnik Србија
Пратите нас
Ове зиме временске прилике не престају да нас изненађују, а пролећне температуре и ледени дани се константно смењују. Тако ћемо у току 24 сата имати и пролеће и зиму. Као последица варирања живе у термометру следи и погоршање биометеоролошких прилика, због чега се често осећамо малаксало и раздражљиво.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) објављена је биометеоролошка прогноза за данас у којој се наводи коме промена времена неће погодовати.

„Биометеоролошке прилике неће погодовати особама са срчаним и психичким тегобама као ни астматичарима. Метеоропатске реакције у виду главобоље, нервозе, болова у костима и мишићима могу се јавити у јачој форми. У саобраћају је неопходна опрезност“, пише на сајту РХМЗ-а.

Најновија објава на Фејсбук профилу Марка Чубрила, професора географије из Новог Сада и великог заљубљеника у метеорологију, потврђује да нас данас очекује захлађење.

Како објашњава, биће топло, нарочито у првом делу дана, док би већ током послеподнева могло доћи до промене времена.

„Први део дана још доста топао, на западу уз кишу и могућу грмљавину и то не само дуж обале Јадрана. Како се центар циклона буде измештао на исток, тако ће се са севера отварати пут продору осетно хладнијег ваздуха те би рано после подне над крајњим северозападом региона уз окретање ветра на јак до олујан северни нагло захладило уз прелазак кише у снег и у нижим пределима“, навео је Чубрило.

Он додаје да ће у току послеподнева и вечери доћи до јачег захлађења, а да ће присуство јаког циклона донети обилне падавине.

„Исток Хрватске, запад и север Србије јаче погоршање очекује у првом делу ноћи када ће и овде уз олујан ветар и нагло захлађење снег падати и у низијама“, објашњава Чубрило.

Наводи да је пред нама је прави температурни тобоган у смеру захлађења и да ће све бити праћено кишом, грмљавином, снажним ветром и снегом.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода најављено је да од понедељка очекује знатно хладније време.

У Београду се за наредне дане прогнозира максимална температура нижа од 5 степени, док ће се минимална дневна спуштати и који степен испод нуле.

Чубрило наводи да се од уторка рачуна на суво време уз јутарње мразеве, који на планинама под снегом могу бити јаки, док ће дневни максимум углавном бити од 0 до 4 степена, а да се од четвртка поново очекује топлије време. Ипак, то неће означити крај зиме.

„Око 28. јануара мало топлије, углавном уз кишу, док је пред сам крај месеца могуће ново, пролазно, захлађење. То је за сад само сигнал али у последњих неколико дана је све израженији и могуће је да у фебруару буде још правих зимских дана. Не говорим о било каквој великој хладноћи (барем не за сада), али би други зимски месец упркос овом необично топлом периоду у јануару ипак могао оправдати очекивања свих који су жељни још мало праве зиме“, навео је Чубрило.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала