Руски и јапански научници праве микроелектронику будућности

© Sputnik / Aleksei Kudenko / Уђи у базу фотографијаПроизводња микрочипова, "Микрон" Зеленоград
Производња микрочипова, Микрон Зеленоград - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници са руског Далекоисточног федералног универзитета (ДВФУ) и Универзитета Кјото у Јапану раде на пројекту спин-орбитроничке лабораторије која ће омогућити развој научних и технолошких електронских уређаја нове генерације, саопштили су представници универзитета.

Спин-орбитроника је технологија која је почела да се развија пре нешто више од десет година. Настала је после доделе Нобелове награде за откриће гигантског магнетно-отпорног ефекта, квантно-механичке појаве у танким металним филмовима, који се састоји од наизменичних феромагнетних и проводних немагнетних слојева, извештава ДВФУ .

„На Далекоисточном федералном универзитету ће бити отворен међународни центар за интердисциплинарна истраживања. У центру ће водећи руски и инострани експерти развити научне и технолошке основе нове генерације паметне електронике (спинтронике и спин-орбитронике) за високе перформансе енергетски ефикасно рачунарство и телекомуникације. Тамо ће се развијати експериментална научна производња, уводити развој у руске компаније и обучавати нове генерације висококвалификованих научника“, наводи се у саопштењу.
Чип - Sputnik Србија
Руски научници открили како да сачувају кључни материјал савремене електронике

Руководилац лабораторије је професор са Кјотског универзитета Теуро Оно, који се бави проблематиком магнетних наноматеријала од почетка 90-их година 20. века.

Према речима научника, развијена решења ће обогатити науку новим открићима и знањима, омогућиће да се за два нивоа снизи потрошња енергије рачунарске опреме и да се за три нивоа повећају њене перформансе, што испуњава захтеве будућих система за обраду великих података и вештачке интелигенције .

Проректор ДВФУ за науку, координатор и извршни директор Александар Самардак је уверен, да „заједнички пројекти гарантују не само рад на глобалним научним проблемима, већ и могућност да се обучи нова генерација младих научника“.

„Планирамо да у лабораторији реализујемо целокупан технолошки процес: од научно-истраживачког рада у области спинтронике и спин-орбитронике до испитивања и пилот производње експерименталних узорака меморије и логичких елемената за нову генерацију електронике. Наши суседи као што су Кина, Јужна Кореја и Тајван, а уједно и велики произвођачи електронике, су заинтересовани за постојеће процесе и спремни су да сарађују у бројним перспективним правцима“, рекао је Самардак.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала