Битка против „Црнoг лабуда“: Политичке поделе ометају глобалну отпорност на ковид 19

© Sputnik / Government of Buenos Aires / Уђи у базу фотографијаВакцинација руском вакцином у Буенос Ајресу, Аргентина.
Вакцинација руском вакцином у Буенос Ајресу, Аргентина. - Sputnik Србија
Пратите нас
Kњига и истоимена теорија знаменитог либанско-америчког ауторa Насима Николаса „Црни лабуд“ која се бави ретким и тешко предвидивим догађајима попут пандемије ковида 19 током протекле године, оставила је снажан утисак на Кирила Дмитријева, извршног директора Руског фонда за директне инвестиције (РДИФ).

Дмитријев сматра да је глобална отпорност кључна и за посао и за јавни сектор услед неизвесности изазване пандемијом, и додаје да глобална отпорност не би требало да буде поткопавана политичким поделама.

„Поделе и политичка пристрасност су највећа препрека отпорности глобалних корпорација. Њих треба превазићи специфичним радом различитих земаља на заједничким проблемима“, рекао је Дмитријев на панелу Светског економског форума, који је одржан онлајн.

Руска вакцина против вируса САРС-КоВ-2 - Sputnik Србија
Помрачење водећих светских медија: Рат против руске вакцине усред битке за спас човечанства

Он је истакао да су борба против пандемије ковида 19 и дистрибуција вакцина против вируса једно од кључних подручја у којима би глобална заједница требало да се удружи, без обзира на разлике.

Позивајући се на филозофску метафору из Талебове књиге о изненадним догађајима од великог значаја, Дмитријев је упозорио да време такозваних црних лабудова тек долази.

„Пажљиво сам прочитао књигу Насима Талеба 'Црни лабуд' али нисам претпостављао да ћемо имати јато 'црних лабудова', могло би се рећи и 'рој црних лабудова' који долазе. Они се роје широм света у последњих 12 месеци и очекујем да ће их бити још“, рекао је Дмитријев.

Евентуалну будућу најезду „црних лабудова“ повезује са поделама у политици, препрекама за међународну сарадњу и „менталним променама вођених технологијом“.

„Имамо много јединствених догађаја који се дешавају истовремено и верујемо да они убрзавају те 'црне лабудове'. Мислим да је кључна тема како смо припремљени за њих“, рекао је Дмитријев.

© Sputnik / СпутњикКирил Дмитријев: „Имамо много јединствених догађаја који се дешавају истовремено и верујемо да они убрзавају те "црне лабудове". Мислим да је кључна тема како смо припремљени за њих“.
Битка против „Црнoг лабуда“: Политичке поделе ометају глобалну отпорност на ковид 19 - Sputnik Србија
Кирил Дмитријев: „Имамо много јединствених догађаја који се дешавају истовремено и верујемо да они убрзавају те "црне лабудове". Мислим да је кључна тема како смо припремљени за њих“.

Током панел дискусије под називом „Поновна процена корпоративних ризика и јачање отпорности у свету након ковида“, директор РДИФ-а је изложио кључне лекције научене током корона кризе и поделио искуство Фонда у суочавању са пандемијом ковида 19. Фонд је подржао развој руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

„Пре свега, усредсредили смо се на правило број један које подразумева разумевање проблема, односно проблема отпорности са којим смо се рано суочили. А онда смо почетком јануара 2020. схватили да је ковид веома опасан и фокусирали смо се на вирус“, рекао је Дмитријев.

Рани фокус омогућио је РДИФ-у да се концентрише на подручја у којима би могао да направи највећу разлику и финансира брзе тестове на корона вирус, лек против ковида и вакцину, што су „три кључна елемента нашег доприноса борби против пандемије“, објаснио је Дмитријев.

Руска вакцина „Спутњик V“ - Sputnik Србија
Напади на „Спутњик Ве“ - покушавај да се сакрију проблеми других вакцина

То се постигло одабиром партнерстава између врхунских инвеститора и произвођача лекова како би се идентификовали најбољи производи за финансирање, рекао је Дмитријев.

Још једна важна лекција била је фокус на служењу друштву, што је пресудно и за приватна предузећа и за јавни сектор, нагласио је он.

„Спутњик Ве“ од почетка се суочио са многим неспоразумима и медијским нападима и зато је развој јасне и директне комуникационе стратегије био изузетно важан. Отпорност на такве нападе је још једно велико достигнуће из доба пандемије, рекао је Дмитријев.

„Веома је важна стратегија директне комуникације у свету која има пажњу близу нуле, са новим и новим циклусима који се смењују и људима који нису у стању да иду у срж ствари и заиста се фокусирају на суштину“, додао је он.

Искуство са пандемијом такође је показало важност предвиђања наредних „црних лабудова“ и заједничке борбе против њих.

РДИФ је главни промотер руске вакцине „Спутник Ве“ у иностранству. Прва вакцина на свету против корона вируса званично је регистрована за хитну употребу у Русији 11. августа 2020. У децембру је Русија покренула опсежну имунизацију против корона вируса. Најновији привремени резултати клиничких испитивања фазе 3 утврдили су ефикасност вакцине од 91,4 одсто и 100 процената у тешким случајевима.

Осим у Русији, вакцина је одобрена за употребу у Аргентини, Мађарској, Србији, Уједињеним Арапским Емиратима и многим другим земљама. Захтеви за регистрацију предати су Европској унији и Светској здравственој организацији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала